Vatandaşlar tarafından Türkiye aleyhine AİHM’de açılan ve uzun yargılama iddiasını içeren 3 bin 500 dava için anlaşma yoluna gidiliyor. Devlet, haklı bulunan dava sahiplerine ortalama 3-5 bin avro karşılığında davadan vazgeçme teklifi götürecek.

TBMM Adalet Komisyonunda bu hafta ele alınacak kanun tasarısı, AİHM’e yapılmış başvuruların tazminat ödenerek çözümünü öngörüyor. AİHM, 5 yıl ve üzerindeki uzun yargılama gerekçeli davalarda, Türkiye’yi 10 bin avro civarında tazminata mahkum ediyor. Bu davaları eritmek için anlaşma yolu açılacak.

Tasarının gerekçesinde, 2011 yılı sonu itibarıyla Türkiye aleyhine AİHM’de toplam 15 bin 940 dava açıldığı, 2012 yılı sonuna kadar bu davaların 3 bin 500`ünün uzun yargılama iddiasını içereceği vurgulandı ve ‘’Amaç, AİHM`e yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle çözüme kavuşturulmasıdır" denildi.

Tasarı, AİHM’e yapılmış başvuruların tazminat ödenmek suretiyle iç hukukta çözümünü amaçlıyor. Uygulama, makul sürede sonuçlanmayan davaları içerecek. Makul süre için 5 yıllık bir zaman dilimi öngörülüyor. 5 yılda tamamlanmayan ya da tamamlansa da 5 yıl ve daha fazla süren davalar için AİHM’de açılan davalarda anlaşma yolu açılacak.

Gazeteprt`u haberine göre müracaatlar, Adalet Bakanlığında görevli hâkim ve savcılar ile üniversite öğretim görevlileri ve Maliye Bakanlığı temsilcisinden olaşacak 5 kişilik komisyonca karara bağlanacak. Tazminata karar verilirse ödeme üç ay içinde yapılacak. Tasarı 5 Mayıs 2012 tarihi itibarıyla uzun yargılama gerekçesiyle AİHM’de açılan davaları kapsıyor