Şükrü Gündüz / İstanbul
`Bir daha asla Ergenekon 51 yıl önce neyse şimdi de o` sloganıyla bir etkinlik düzenleyen Darbelere Karşı 70 Milyon Adım Koalisyonu, 27 Mayıs 1960 askeri darbesinin 51. yıldönümü dolayısıyla eski başbakanlardan Adnan Menderes ve arkadaşlarının yargılandığı Yassıada`daki mahkeme salonunda bir anma toplantısı düzenledi. Katılımcıların Kabataş ve Kadıköy moda iskelesinden bindiği tekne öğle saatlerinde adaya ulaştı.
27 Mayıs 1960 askeri darbesi döneminde çok sayıda önemli ismin idam öncesi yargılandığı spor salonunda gerçekleştirilen anma töreninde dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar`ın torunu Emine Gürsoy Naskali, Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, Anayasa Mahkemesi`nin eski raportörü Osman Can, Eski Cumhuriyet Savcısı Sacit Kayasu, İstanbul Bağımsız Milletvekili adayı Ufuk Uras ve Sivil Dayanışma platformu Başkanı Ayhan Ogan da birer konuşma yaptılar. Menderes ve arkadaşlarına idam kararının verildiği spor salonunun duvarına grafiti ile "Yassıada demokrasi müzesi olsun" yazıldı.
TSK VE CHP BU HALKTAN ÖZÜR DİLEMELİDİR
“Bu salon bana 27 Mayıs 1960`ı düşünürken, sadece o günü düşünmemeyi öğretiyor” diyerek konuşmasına başlayan Demokrat Parti (DP) eski Genel Başkanı Süleyman Soylu, “darbecilerr sadece geçmişi tasfiye etmediler, aslında TSK`yı, hukuku mahkemeyi hakimleri ve TBMM`yi tasfiye ettiler. Bu zihniyetin devamı olan kişiler en son 27 Nisan`la gece yarısı ansızın bizi uyardılar. Sonradan gördük ki Ergenekon varmış, Balyozlar varmış, Sarıkızlar varmış, Ayışığı varmış. Burada hüznüm var ama hüzünden öte, ben bir umudu da yaşamak ve ilerletmek istiyorum. Türkiye`de birilerinin artık bu travmayı ortadan kaldırması lazım.
İstanbul Üniversitesi Senatosu toplanıp darbe öncesi, darbe sonrası, darbeyi meşrulaştırma girişiminden dolayı özür dilemeli. Sadece o değil; TSK`nın neler yaptığını bir şekilde kabul edip milletten özür dilemesi. Bugünkü Anayasa Mahkemesi de aynı şekilde özür dilemelidir " şeklinde konuştu. CHP`ye de çağrıda bulunan Soylu, "Cumhuriyet Halk Partisi de, Türkiye`de darbeyi halk arasında meşru kılmak ve darbeden sonra halk arasında meşruiyeti kabul etmek ve yıllarca darbeyi ülkeye bayram gibi kutlatma düşüncesinden dolayı özür dilemelidir" diye konuştu.
BU SOLANDA BİR BAŞBAKAN VE İKİ BAKAN YARGILANDI
Dönemin Cumhurbaşkanı Celal Bayar`ın torunu Emine Gürsoy Naskali ise, "Bu salonda, silahların gölgesinde 500`ü aşkın kişi yargılandı. Bu salonda, bir başbakan ve iki bakan yargılandı. Aradan 51 yıl geçmiş olsa da içimde bir acı var. 27 Mayıs darbesini meşru kılmak için bir kurmaca mahkeme düzenlendi ve bir yıl burada icra edildi. Tabi ki kararları önceden belliydi. Eğer bunu yapmasalardı darbe gerekçesiz kalmış olacaktı. Bugün geldiğimiz noktada toplum olarak vesayetin karşısındayız ve bu tip konuları artık rahatlıkla konuşabiliyoruz” şeklinde konuştu.
CAN, BURADA ÜRETİLEN SİSTEMİN ANAYASASI DEĞİŞTİRİLMELİ
Anma etkinliğinde söz alan Anayasa Mahkemesi`nin eski raportörü Osman Can da, terör için silahın şart olmadığını söyledi. Can, "Burası karanlık bir mekan ve bu karanlık halen devam ediyor. Burada üretilen bir sistem 1960 darbesini inşa etti. Bu sistem darbesiyle anayasayı inşa etti. Bu sistem tasfiye edilmedi. Bu sistem hala ayakta, bu sistem tasfiye edilmedikçe biz burada daha çok darbenin 52. ve 53. yılı tartışmalarını yaparız. Önümüzdeki dönem tüm siyasi partiler ve tüm sivil toplum örgütlerinin el birliği ile bir anaysa yapılarak bu sistem ortadan kaldırılabilir diye düşünüyorum" ifadelerini kullandı.
Adada gerçekleştirilen konuşmaların ardından katılımcılar teknelerle İstanbul`a geri döndü. Öte yandan, TRT, adaya getirdiği 5 araçlık canlı yayın sistemi ile akşam saat 20.30`da darbenin 51. yıldönümü dolayısıyla Yassıada`dan özel bir yayın gerçekleştirecek.
Doğruhaber