Mısır İdare Mahkemesi, Anayasa Komisyonu`nun lağvedilmesi ile ilgili açılan davanın durdurulması ve Anayasa Mahkemesi`ne Havale edilmesini kararlaştırdı.

Mısır İdare Mahkeme, asker tarafından hazırlanmış olan geçici anayasanın 60. Maddesine aykırı olduğu gerekçesiyle, Mısır Halk ve Şura Meclisi üyelerinin çoğunlukta bulunduğu ilk komisyonun lağvedilmesine karar vermişti.

Anayasa Komisyonu ile ilgili 50`ye yakın dava açıldı. Davacılar oluşturulan ikinci komisyonun kanun ve mahkeme kararına aykırı olduğu için lağvedilmesi istemiyle dava açmıştı. Komisyonun lağvedildiği birinci kararda yargıçların gerekçesi, komisyonda parlamento üyelerinin çoğunluğu oluşturmasıydı.

Oluşturulan ikinci komisyonda da Anayasa Mahkemesi tarafından lağvedilen Mısır Halk Meclisi`nin üyeleri bulunuyor. Ancak eski milletvekilleri yeni komisyonda parti temsilcileri olarak yer alıyor. Şura Meclisi milletvekilleri ise, mahkeme kararına uygunluk ve ikinci komisyonun selameti için ikinci komisyondan çekilmişti.

İkinci Anayasa Komisyonu anayasa taslağını hazırladı. Bir ay içerisinde yeni anayasanın halkoyuna sunulması planlanıyor.

İdari Mahkeme`nin konu ile ilgili davayı Anayasa Mahkemesine sevk etmesi, eski rejimin askerin silahıyla yapamadığını yargıçların kalemiyle yapmak istiyor şeklinde yorumlanıyor.

dünya bülteni