Rusya Dışişleri Bakan Yardımcısı Sergey Ryabkov, ülkesinin Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nde (BMGK) Suriye ile ilgili herhangi bir karara karşı çıkacağını belirtti. Ryabkov, Fransa`nın Deauville kentinde düzenlenen G-8 zirvesinde Rus gazetecilere yaptığı açıklamada, Moskova`nın BMGK`da Suriye ile ilgili bir kararın "konuşulmasına dahi" karşı çıkacağını kaydetti.

"Bazı meslektaşlarının, uluslararası diplomasiye, bir bedendeki elbiseyi farklı ölçülerdeki insanlara giydirmeye çalışan bir terzi gibi yaklaşmasından kaygı duyduklarını" ifade eden Ryabkov, "her ülkenin durumunu kendi koşulları çerçevesinde değerlendirebilecek terzilere ihtiyaç bulunduğunu" söyledi.

"KADDAFİ MEŞRUİYETİNİ KAYBETTİ, GİTMELİ"

Ryabkov, Libya lideri Muammer Kaddafi`nin artık meşruiyetini kaybettiğini ve iktidarı bırakması gerektiğini de belirterek, "bu konuda ABD ve Rusya`nın tutumunda, ton farklılıkları dışında bir ayrım olmadığını, Rusya`nın saygılı tonunun Kaddafi`nin doğru kararı almasına yardımcı olması halinde, bunun da Libya sorununun çözümüne katkı sağlayacağını" kaydetti.

Rusya`nın sorunun çözümü için arabulucu olabileceğini ve bu konuda zaten yoğun çalışma başlattığını söyleyen Ryabkov, Libya hükümetinin, muhaliflerin ve BM`nin temsilcilerinin ayrı ayrı Moskova`yı ziyaret ettiğini anlattı.

"FÜZE KALKANI"

Washington ile Moskova`nın, ABD`nin Avrupa`da kurmayı planladığı füze kalkanı konusunda ilerleme sağlamaya başladıklarını da söyleyen Dışişleri Bakan Yardımcısı Ryabkov, ancak imzalanan bir belgenin bulunmadığını ifade etti.

Ryabkov, Moskova`nın, füze kalkanının Rusya`nın güvenliğine tehdit oluşturmadığına dair ABD`den yazılı güvence vermesi konusunda ısrar ettiğini söyledi.

İran konusuna da değinen Ryabkov, Tahran`a karşı yeni bir karara ihtiyaç bulunmadığını belirtti.
 

Dünya Bülteni