BATMAN - Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti, Yeni Kültür Merkezi Konferans Salonunda \"Son süreçte Kürt sorunu\", \"Devlet ve insan\" ve \"Güneydoğu`da gazetecilik\" konulu panel düzenledi.

Gazeteci-Yazarlar Nazım Alpman, Latif Yıldız ve Abdullah Kaya`nın konuşmacı olarak katıldığı panel saat:11.30`da başladı. Panele BGC üyelerinin yanı sıra il yöneticileri, STK temsilcileri ve davetli vatandaşlar katıldı.

Açılış konuşmasını Batman Gazeteciler ve Yayıncılar Cemiyeti Başkanı Arif Arslan yaparak, Kurban Bayramı öncesi Batman`a getirdikleri gazeteci-yazarlara teşekkürlerini ileterek, Batman`a sürekli böyle panellerin olması gerektiğini vurgusu yaptı.

Konuşmacı olarak ilk sözü alan Gazeteci-Yazar Nazım Alpman bir gazeteci olarak konuşmak istediğini ve Güneydoğu`da yaşanan olaylarda gazetecilerin ne gibi eksik ya da artılarının olduğunu belirterek, \"Güneydoğu Anadolu Bölgesinde 1984`ten 1999 arasında geçen olaylarda yaklaşık 30 bin insan öldü ve Türk medyası izledi bu olayı. Devletin propaganda olarak verdiği bilgileri haber olarak kullandılar gazete yöneticilerin büyük çoğunluğu. Gazetecilerin günahları büyüktür. Eğer olayları gerçeği gibi anlatabilseydik, Kürt sorununda bu kadar tutumsuzca davranamazlardı. Gazeteler sadece Kürt halkına karşı milletin yanında yer almakla kalmadı, kendi muhabirlerine karşıda devletin yanında yer aldılar\" dedi.

Konuşmanın ardından söz alan Gazeteci-Yazar Latif Yıldız, Güneydoğu Anadolu Bölgesi`nde Kürtlere yapılanları Türk medyasının görmediğini ifade ederek, \"Bu bölgelerde olanları Türk medyası görmüyor. Türk medyası Türk halkını provoke etti. Kürt sorunu yok, terör sorunu var ve olanlar dış güçlerin işi, BDP` ye oy veren Kürtler ihanet içerisindedirler diyor Türk medyası. Bu kadar basit onlar için ve onların bakış açısı bu kadardır. Eşitsizlikten bahsedeceksek, 90 yılda 60 bin, son 30 yılda da 40 bin genci toprağa verdik. 250 bin insan sakat kaldı. 6 bin köy 90 yıl içinde son 30 yıl içinde 4 bin köy boşaltıldı. Bütün bu insanları sürgün ettiler. Devlet kendi halkıyla dalga geçiyor. İnsana değer verilmiyor ve devleti yüceltmek için her şey yapılıyor\" ifadelerini kullandı.

Son olarak konuşmak için söz alan Gazeteci-Yazar Abdullah Kaya, 1925`ten sonra Şeyh Said ve arkadaşlarının Kürt hadisesini toprağa vermek için kanun çıkarıldığını belirterek, o yıllardan bu yana yaşanan Kürt sorununa değindi.

Yapılan konuşmaların ardından soru-cevap kısmına geçilerek panel son buldu. (M. Fatih Akgül-İLKHA)