ADANA- Adana İl Müftülüğü ile İlçe Müftülüklerinde görev alan personele yönelik "Kur`an Kursları Öğretim Programı" konulu seminer düzenlendi.

Seyhan Kültür Merkezinde düzenlenen programa; Diyanet İşleri Başkanlığı Yaygın Din Eğitimi Dairesi Başkanı Belgin Aydın konuşmacı olarak katıldı.

Kur`an tilavetinin ardından açılış konuşmasını Adana İl Müftü Yardımcısı Saliha Bilgiç, gerçekleştirdi.
 
Vatandaşın Tercih Ettiği Gün ve Saatte Kuran Eğitimi Verilecek
Seminerin amacından bahseden Bilgiç,"Başkanlığımız, bu programla Kur`an kurslarında yürütülen yaygın din eğitimi hizmetinden toplumun tüm kesimlerinin etkin ve verimli bir şekilde yararlanabilmesini hedeflemektedir. Bu doğrultuda hazırlanan ihtiyaç odaklı "Kur`an Kursları Öğretim Programı" ile kamuda veya özel sektörde çalışan/çalışmayan vatandaşların tercih ettiği gün ve saatlerde istedikleri öğretim programlarına katılımları amaçlanmaktadır.Böylece günlük hayatının koşuşturmasında vakitlerinin bir bölümünü Kur`an okumayı öğrenmeye veya dini bilgiler almaya ayıramayanların iş hayatından kopmadan Başkanlığımızın Yaygın Din Eğitimi hizmetinden yararlanmaları sağlanacaktır. Böyle bir amaca hizmet eden programın Adana`mızda problemsiz yürütülmesi için görevlilerimize çok iyi tanıtılması gerekiyor. En yetkili ağızdan yani yaygın eğitim daire başkanımızdan İhtiyaç odaklı eğitim programı seminerini dinlemek ve uygulamada karşılaşılan bazı soru ve sorunlara değerli hocamız Belgin Aydından cevaplar almak, bizi ve görevlilerimizi rahatlatacak, çok faydalı bir seminer olacağına inanıyor değerli hocama şimdiden teşekkür ediyorum."dedi.
 
İhtiyaç Odaklı Eğitim Sistemi ile Herkese Ulaşmak İstiyoruz
Daha sonra kürsüye gelen Yaygın Din Eğitimi Daire Başkanı Belgin Aydın, İhtiyaç Odaklı Eğitim Sisteminin esnek bir çerçeveye sahip olduğunu, bu programla herkese ulaşmak istediklerini belirtti. Özellikle erkek öğrencilerden talep geldiğini ve çalışan erkeklerin bu yeni sistemden yararlanacaklarını ifade etti.
 
Çeşitli illerde uygulamaların farklılık gösterdiğini ancak eğitim yönerge maddelerinin gayet açık olduğunu belirten Aydın, uygulamaların yönerge dışına çıkarılamayacağını belirtti. Yönetmelikte yer alan 40 saat çalışma hakkında bilgi veren Aydın, bir öğreticinin ek programlarla beraber 30 saat ders verebileceğini arta kalan 10 saatte ise İl veya İlçe müftülüğünün verdiği görevleri yerine getirebileceğini; böylelikle bir öğreticinin huzurevi, sosyal hizmetler, vaaz gibi çalışmalarda yapabileceğini ifade etti.
 
Kur`an Kurslarının Mümkün Mertebe Açık Kalması Sağlanacak
Böylelikle bir öğreticinin bir yılda 15 kişiye değil de 70 insana ulaşabileceğini ve öğretim yapabileceğini belirtti. Kur`an Kursu öğreticilerine seslenen Belgin Aydın: "İhtiyaç odaklı eğitim programıyla amacın Kur`an Kurslarının mümkün mertebe açık kalmasının sağlanmasıdır. Halka hizmeti önceleyeceğiz. Bulunduğumuz mahallenin, köyün, şehrin ihtiyacını gözeterek program yapacağız. Hoca merkezli değil, eğitim merkezli eğitim yapacağız. Böylelikle farklı zaman dilimlerinde farklı insanlara Kur`an lezzetini ulaştıracağız. " dedi.
 
Okul Öncesi Dönem İçin Din Eğitimi Programı
Yapılacak yeni çalışmalarla ilgili bilgiler veren Belgin Aydın, okul öncesi dönem ile ilgili din eğitimi konusunda çalışmaların devam ettiğini, 3-6, 6-9 yaş grupları için ayrı ayrı programların hazırlandığını belirtti. Ayrıca "Semiğna ve atağna" isimli proje ile işitme ve konuşma engelli vatandaşlarımıza yönelik din eğitimi gerçekleştirmeyi amaçladıklarını belirtti. (Ayhan Kaya-İLKHA)