Bakan Bağış, Monte dei Paschi di Siena Bankası`nın Roma`daki genel merkezinde Uluslararası İşler Enstitüsü`nün (IAI) düzenlediği ``AB ve Türkiye: Akdeniz Sorunu ile Birlikte Yüzleşmek`` konulu konferansta yaptığı konuşmada, en eski finans kurumlarından birinde olmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirdi.
Türkiye`nin yaş ortalaması 29 olan genç nüfusuyla yaşlanan Avrupa nüfusu karşısında öne çıktığını ifade eden Bağış, ``Bunun yanında güvenlik Avrupa için önemli bir unsurdur. Türkiye, NATO`nun en büyük ikinci ordusuna sahip ülkedir. Avrupa enerjiye de muhtaç durumda. Türkiye ise enerji koridorunda yer almaktadır. OECD, Türkiye`nin 2. büyük ekonomi olacağını, Ortadoğu`daki sorunların çözümünde anahtar rolünü üstleneceğini söyledi`` diye konuştu.
Bağış, Arap Baharı`nı yaşayan ülkelerdeki halkların Türkiye`ye özendiğini anlatarak, ``Türkiye gibi olmak istedikleri için sokaklara döküldüler. Mısır, Suriye, Libya, bunlar hep bize bakıyor. Esas soru, bu coğrafyadaki insanlar neden Türkiye`ye bakıyor? Burada önemli olan bizim yumuşak gücümüz; demokrasimiz ve AB adaylığımız`` dedi.
AB`ye üyelik sürecinde çok önemli reformları hayata geçirdiklerini aktaran Bağış, 24 saat Kürtçe yayının başladığını, üniversitelerde Kürtçe enstitülerin kurulduğunu, Sümela Manastırı ve Akdamar Kilisesi`nde çok uzun yıllardan sonra ibadet edilebildiğini anımsattı ve ``Bugünün Türkiyesi, dünden daha iyi durumda yarın ise çok daha iyi olacak`` ifadesini kullandı.
Bağış, Türkiye`nin hep coğrafi konumu nedeniyle köprüye benzetildiğini ve bu köprünün ayaklarını kuvvetlendirmeye çalıştıklarını dile getirerek, ``Hem Avrupa hem de Ortadoğu ile ilişkilerimizi güçlendiriyoruz, tamamlıyoruz. Birinden birini seçmek zorunda değiliz`` yorumunda bulundu.
``Avrupa krizi abartıyor``
Ekonomik krizle boğuşan Avrupa`ya İtalya`dan seslenen Bağış, ``Siz Avrupalılar, krizi abartıyorsunuz. Bu kriz sonsuza kadar sürmeyecek. Türkiye`de çok değil 15 yıl kadar önce, bir gecede faizler 2 katına çıkıyordu. Ancak gerek siyasi istikrar gerekse ekonomik programa bağlılık sayesinde Avrupa`nın en başarılı ekonomilerinden biri olduk`` dedi.
``Avrupa, Türkiye`ye adil davranmıyor``
Bağış, Avrupa`dan Türkiye`ye hakaret içeren davranışlar olduğunu belirterek, ``Gümrük Birliği`ne üye, aday ülke ama halen vatandaşlarına vize uygulanıyor. Bir Brezilyalı`nın dahi serbest dolaşım hakkı var. Türk milleti, bölücü terör örgütüyle AB`nin yeterince mücadele etmediğini düşünüyor. Konu Türkiye olunca oyun içinde kurallar sürekli değişiyor. AB`ye ilginin azalması bu yüzden`` ifadesini kullandı.
Hedefi tam üyelik olan Türkiye için önerilen ``ayrıcalıklı üyeliğin`` hakaret gibi geldiğini ifade eden Bağış, ``Ya hamilesindir ya da değilsindir. Bu, buna benziyor. Türkiye`ye ayrımcılıkla yaklaşılıyor. Türkiye`nin menfaatlerini korumak için yeni bir seçenek değerlendirilebilir ama Türkiye`nin üyeliğine önce AB karar versin`` diye konuştu.
Bağış, 33 başlıktan 17`sinin siyasi nedenlerden bloke olduğunu, eğitim ve enerji gibi başlıkların Kıbrıs sorunu nedeniyle hiç açılmadığı bilgisini paylaşarak, ``Süreç işlemediği için üyeliğe karar verme zamanı değil. Balkan ülkelerinin üyeliği, Türkiye`nin üyeliğinden önemli çünkü, biz AB`siz yaşarız ama Balkan ülkeleri AB`siz yaşayamaz`` ifadesini kullandı.
``Türkiye, Suriye ile savaş istemiyor``
Suriye ile Türkiye`nin savaşa mı gittiğine yönelik bir soruya karşılık Bağış, ``Türkiye, Suriye ile savaş istemiyor. İsteseydik, jetimiz Suriyeli resmi kurumlarca düşürüldüğünde savaş ilan ederdik`` dedi.
Bağış, Suriye`nin Türkiye`yi bombalayamayacağını, böyle bir durumda nasıl bir cevap alacağını bildiğini belirterek, ``Dürüstçe söylemek gerekirse bizim Suriye halkıyla bir problemimiz yok. Şu anda 100 binden fazla komşumuz bizde. Bakın mülteci lafını kullanmıyorum, komşumuz onlar`` diye konuştu.
Avrupa`nın, Libya`da yaşanan olayların hemen ardından, birkaç hafta içinde harekete geçtiğine dikkati çeken Bağış, ``Esed rejimi aylardır katliamlarına devam ediyor ve uluslararası toplum halen harekete geçebilmiş değil. Bir başka Bosna yaşatmayalım. Bosna`da geç harekete geçildiği için binlerce insan yaşamını yitirdi. Aynısı tekrarlanmasın`` yorumunda bulundu.
``Hiçbir üyelik AB alternatifi sayılamaz``
Katılımcılardan birinin Akdeniz Birliği fikri hakkında ne düşündüğünü sorması üzerine AB Bakanı ve Başmüzakereci Bağış, şunları söyledi:
``Akdeniz Birliği ile bir sorunumuz yok. Biz, OECD`sinden NATO`ya ve Karadeniz Ekonomik İşbirliği Örgütü`ne kadar birçok örgüte üyeyiz. Türk diplomasisi oldukça yaşatıcı. Her yerdeyiz ancak hiçbir üyelik AB`nin alternatifi sayılamaz. Biz 1959`dan beri kararlılıkla bir barış projesi olan AB yolundayız. Türkiye, AB`ye girerse bu kıtasal barış süreci küresel hale gelir.``
Bağış, İran ile ilişkilere yönelik bir soruyu, ``İzolasyonlar ve ambargoların bir faydası yoktur. İran`a da faydası olmayacaktır. Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi`nin kararına saygı duymak zorundayız. Biz anlaşmadan yanayız`` diye yanıtladı.
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül ile Başbakan Recep Tayyip Erdoğan`ın, AB`ye bakış açılarında farklılık mı olduğu yönündeki soruya karşılık da Bağış, ``Gül ve Erdoğan 40 yıldan beri birlikteler. İkisi arasında bir ayrılma yok. Kardeş gibiler`` dedi.