MERSİN - Dünya el yıkama günü nedeni ile bir açıklama yapan Mersin Halk Sağlığı Müdürü Dr. Aytekin Kemik, el yıkamanın sosyal hayattaki önemine değindi.
Dr. Kemil, \"Sabun ve su ile el yıkamayı teşvik etmek amacıyla 2008`den itibaren her yıl 15 Ekim`de \"Küresel El Yıkama Günü\" düzenlendiğini hatırlatarak, el yıkama, ishalli hastalıkları yüzde 30, solunum yolu enfeksiyonlarını yüzde 21 oranında azalttığını belirtti.
Ellerimizi Ne Zaman Yıkamalıyız?
Yiyeceklerin hazırlanmasından önce ve sonra; yemek yemeden önce; tuvaletten sonra; bebek bezini değiştirdikten veya alt temizliğini yaptıktan sonra; öksürük, hapşırma veya burun temizliği sonrası; hasta birine bakım vermeden önce ve sonra; yara bakımı öncesi ve sonrası; kontakt lens takarken ve çıkarırken; bir hayvana, gıdasına veya dışkısına dokunduktan sonra; çöpe dokunduktan sonra eller mutlaka su ve sabunla yıkanmalıdır.
Ellerimizi Nasıl Yıkamalıyız?
El yıkama su ve sabunla yapılmalıdır, ellerin sadece sudan geçirilmesi eldeki mikropları uzaklaştırmaz. Eller öncelikle temiz ve ılık su ile ıslatılmalı; sabunla eller birbirine sürtülerek köpürtülmeli; El sırtları, avuç içi, parmak araları, başparmak, tırnak altları ve el bilekleri ovalanmalı; En az 20 saniye ovalanma işleminden sonra akan su altında eller durulanmalı; temiz bir havlu ile kurulanmalıdır.
Ellerimizi Ne İle Temizlemeliyiz?
Ellerdeki mikropları azaltmanın en iyi yolu elleri su ve sabunla yıkamaktır. Ancak, su ve sabunun mümkün olmadığı yerlerde en az yüzde 60 alkol içeren alkol-bazlı el temizleyicileri kullanılmalıdır. Bu arada, ellerde gözle görülür derecede kir varsa el temizleyicilerinin etkili olmayacağını, mutlaka ellerin sabun ve su ile yıkanması gerektiği unutulmamalıdır.
Alkol-Bazlı El Temizleyicilerini Nasıl Uygulamalıyız?
El temizleyicileri bir elin avucuna sıkılmalı; eller birbirine sürtülerek el sırtları, avuç içi, parmak araları, başparmak, tırnak altları ve el bilekleri kuruyuncaya kadar ovulmalıdır. (Osman Öksüz - İLKHA)