Bakan Çağlayan, Mersin Auto Show Fuarı`nın ardından Yenişehir Fuar Merkezi`ndeki VİP Salonu`nda basın mensuplarıyla sohbet toplantısı düzenledi.

Bakan Çağlayan, burada bir gazetecinin, ihracatta 2012 yılının 4. çeyreğinde 3. çeyreğine göre düşüş beklentisi olup olmadığı yönündeki sorusuna, ihracat beklenti anketini bakan olduktan sonra başlattıklarını, ardından da bu anketi resmi bir beklenti haline getirdiklerini söyledi.

İHRACATIMIZ 6,5 MİLYAR DOLARA YÜKSELDİ

İhracat beklenti anketinin nasıl oluşturulduğunu anlatan Çağlayan, şunları söyledi:

``Benim son çeyrekle ilgili beklentim, aslında hemen hemen bunun tam tersi gibi. Çünkü geçmiş dönemlere baktığımız zaman, bilhassa son çeyrek ihracatın arttığı dönemlerdir. En fazla yoğun ihracatı yaptığımız aylar ekim, kasım, aralık aylarıdır. Daha önce, orta vadeli programda 148 milyar dolar ihracat hedefimiz vardı. Bunu revize ettik. Şimdi 149.5 milyar dolara çıkarttık. Ekim ayının ilk 15 gününde ihracatımız yaklaşık 6.5 milyar dolar. Geçen senenin aynı dönemine göre yüzde 12.2`lik artış var. Bir önceki aya göre ise yüzde 14.2`lik artış var. Yani ihracat hız kesmeden devam ediyor. Bundan dolayı ümit ediyorum, bu yıl sonunu, 149.5 milyar dolar hedefini yani program hedefini geçmiş olacağız.``

PETROL BABAMIZIN ÇİFTLİĞİNDNE ÇIKMIYOR

Bakan Çağlayan, bir gazetecinin akaryakıt ürünlerine yapılan zamlarla ilgili sorusunu da şöyle yanıtladı:

``Petrol bizim babamızın çiftliğinden çıkmıyor. Petrolü biz üretmiyoruz. Petrol dışarıdan ithal etmemiz gereken bir ürün. Geçen sene Türkiye, enerji ithalatına petrol dahil 54.1 milyar dolar ödedi. Çıkıp herkes bize cari açığın hesabını soruyor. Sanki cari açığın, benzinin tamamını ben kullanmışım gibi, herkes bize bu soruyu sorabiliyor. 54 milyar dolarlık petrol ve enerji çeşitlerini Türkiye tüketti, herkes tüketti. Benzin zammı rekorundan bahsederken, acaba tasarruf yapma konusunda bir rekor düşünüyor mu bizim vatandaşımız? Dışarıdan bedel ödeyerek aldığımız bilhassa petrolde, 2 seçenek var. Ya onu yaparsınız, ya da vatandaşlardan diğer türlü alırsınız. Bu karşılıklı gideri ödeyecek birileri lazım. Onu da gidip bir Alman`dan, Fransız`dan almayacağız. Türkiye kendi giderlerini karşılaması için gelirlerine ihtiyacı olan bir ülke. Dünyanın her yerinde olduğu gibi.

Türkiye, bilhassa mali ve bütçe disiplinden dolayı övünerek söylüyorum, Avrupa`nın 22 üyesinden çok daha iyi. Netice toplanan vergilerin doğru şekilde kullanıp kullanılmamasıdır. Vatandaşın bunu sorgulaması lazım.``