Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Türk Dünyası Mühendislik, Mimarlık ve Şehircilik Kurultayı`nın yapıldığı Trabzon`da emlak muhabirlerinin konuyla ilgili sorularını cevapladı. Bayraktar, alt komisyonda SPK`ya bir atıf yapılsa da işin asıl sahibinin kendileri olduğunu ve üst komisyonda konuya müdahil olacaklarını söyledi.

Maketten konut alanların zaman zaman mağduriyet yaşadığını ve yeni mağduriyetler yaşanmaması için müşterinin evi teslim almasını garanti edecek yasal düzenlemeler yapacaklarını dile getirdi.

Bakan Bayraktar şöyle devam etti: "Dürüst çalışanları tenzih ederim ama bazı kimseler ortaya çıkıyor, kat karşılığı bir yer alıyor, para vermiyor. Ondan sonra müthiş bir tanıtım yapıyor. Ama elde bir şey yok, proje var sadece. Bir tanıtımla bakıyorsun 800 daire, bin daire satıyor. Sonradan arkasını getiremiyor, inşaata başlayamıyor, vatandaş mağdur oluyor." Maketten satışlarda yaşanan mağduriyetlerin yıllar önceden beri hep olageldiğini, geçtiğimiz günlerde de aynı olayın vuku bulduğunu belirten Bayraktar, "Önümüzdeki süreçte de her zaman böyle bir sıkıntımız var." dedi. Zaman Gazetesi`nde yer alan haberde, Bayraktar`ın anlattığı yasal önlemler ise şöyle işleyecek: Öncelikle kat irtifakı, temel üstü ruhsatı alındıktan sonra yani temeller atıldıktan sonra kurulabilecek.

Temel atılıp zemin katın üstüne çıkıldıktan sonra bu ruhsat veriliyor. Halihazırda ise boş arsaya alınan inşaat ruhsatıyla kat irtifakı tesis edilip tapu verilebiliyor. Ancak, arsa sahibiyle anlaşmazlığa düşüldüğünde bu tapunun hukuki bir geçerliliği kalmıyor.

İkinci olarak projeden satış ancak kat irtifakı kurulduktan sonra yapılabilecek. Kat irtifakı da temel üstü inşaat ruhsatına bağlandığından, kimse boş arsayla maketten satış yapamayacak.

Üçüncü olarak müteahhidin projeyi bitirmesi için topladığı parayı teminat olarak bankada tutması veya doğrudan bankaya teminat yatırması istenecek.

Erdoğan Bayraktar, burada TOKİ`nin arsalarına hasılat paylaşımı modelinde uyguladıklarına benzer bir sistemi getirebileceklerini söyledi. Hasılat paylaşımı sisteminde TOKİ veya TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO şirketi, maketten satış yapıldığında bu parayı kendi kontrolünde tutuyor. Müteahhide ise ancak iş yaptıkça hak ediş bedeli kadar para veriyor. Müteahhit yaptığı işin bedeli kadar para alırken, henüz yapmadığı işin parasını alamıyor. Eğer müteahhit usulüne uygun işi yapmaz ise veya herhangi bir sebeple işi biteremezse; hatta müteahhit batsa bile TOKİ veya Emlak Konut işin garantörü olarak binayı başkasına ihale edip projeye uygun tamamlatıyor. Parayı elinde tuttuğu için de işi bitirme gücü şansa bırakılmayacak şekilde garanti altında.