DİYARBAKIR- Universal Diyarbakır Hastanesi Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç.Dr. Mehmet Tatlı, epilepsi hakkında bilgi vererek, Epilepsi; beyinde herhangi bir bölgenin kontrol dışı aktif hale gelmesi ve bunun bir süre devam etmesi olarak tanımlayarak, bu istem dışı aktif hale gelme durumunun başlangıcından bitişine kadar olan döneme de , epilepsi nöbeti dendiğini söyledi.

 

Beyindeki aktif olan bölgeye göre nöbetler değişiklik gösterdiğini belirten Tatlı, nörolojik hastalıklar arasında en sık görülen rahatsızlıklardan biri olan epilepsi hastalarına genellikle olumsuz gözle bakıldığına işaret etti.

 

Her yıl epilepsi tanısı konan150 bin hastanın yüzde 20`sinde tıbbi tedavi ile nöbetler kontrol altına alınamadığını açıklayan Tatlı hastalık hakkın dadaha sonra şu bilgileri verdi: \"Bu hasta grubunda epilepsi cerrahisi önemli bir tedavi alternatifi oluşturmaktadır. Burada en önemli nokta uygun hasta seçimidir. ABD de en sık görülen kronik nörolojik bir hastalıktır. Epilepsi, yaygınlığı nedeniyle tüm dünyada ciddi psikososyal ve ekonomik bir problemdir. Son yıllarda gelişmiş EEG monitorizasyonu ve radyolojik görüntüleme teknikleri sayesinde nöbetlerin daha iyi tanımlanması ve epileptojenik alanın daha iyi belirlenmesi kolaylaştırmıştır. Multidisipliner çalışma grubu (nörolog, nöroşirürjiyen, psikiyatrist, hemşire ve teknisyenler) olarak tanı ve tedaviye yaklaşım da başarıyı artırmıştır. Bu gruptaki hastaların çoğu birden fazla sayıda antiepileptik ilacı yüksek dozda kullanmakta, devam eden nöbetleri ve ilaçların da yan etkileri nedeniyle düşük yaşam kalitesine sahiptir.\"

 

Epilepsi kimlerde görülür?

Epilepsi, yaş ve cinsiyet ayrımı olmaksızın tüm bireylerde görülebileceğine dikkat çeken Tatlı epilepsi hastalığının bir çok değişik rahatsızlıklardan dolayı ortaya ğin söyleyerek, \"Yapılan araştırmalarda; zor bir doğumdan dolayı bazen bebeğin merkezi sinir sisteminin hasar görmesi, Menenjit gibi ciddi bir hastalık geçirilmiş olması veya herhangi bir kaza sonrası beyin hasarı oluşması ve benzeri nedenler ile ortaya çıktığı görülmektedir. Epilepsi bulaşıcı değildir.\"

 

Epilepsi Tedavisi

Epilepsinin cerrahi tedavisine değinen Beyin ve Sinir Cerrahisi Uzmanı Doç. Dr. Mehmet Tatlı sözlerine şöyle devam etti: \"Cerrahi tedavi ile nöbetler ya tamamen ortadan kaldırılmakta, ya da bunların sıklık ve şiddetlerinde önemli derecede azalma sağlanmaktadır. Cerrahide amaç; epileptik odağın hastaya ek zarar verilmeden çıkarılması, hastanın ilaçsız ve nöbetsiz hale getirilmesidir.En sık rastlanan nöbet tipi kompleks parsiyel nöbettir, bunların da yüzde 75-80`i temporal loblardan köken almaktadır. Bu sebeple temporal lobektomi epilepsi cerrahisinde en sık kullanılan cerrahi yaklaşımdır. Hasta seçiminde ilaca dirençli nöbet durumu ile ilgili olarak ne kadar doz veya sürede ilaç kullanması gerektiği ve ne zaman cerrahi karar verileceği konusunda kesin bir kural yoktur. Ancak, genellikle cerrahiye karar vermeden evvel hastanın en az 1-2 yıl süreyle ilaç kullanmışolmalıdır. Nöbetler çok sık ve hastanın normal yaşantısını engelliyorsa cerrahi tedavi hastalığın başlangıcından itibaren 1 yıl içinde düşünülebilir. İnfant ve çocuklarda nöbetler beyin gelişimine zarar verdiğinden cerrahi daha da erken planlanabilir. Nöbetsiz bir hayat epilepsi hastalarıiçin yeni bir yaşamın başlangıcı anlamına geldiğinden; cerrahiden fayda görebilecek hastaların epilepsi cerrahisin olduğu bir merkezde değerlendirmeye alınması çok faydalı bir yaklaşım olur.

(Osman İçli-İLKHA)