İSTANBUL - İstanbul Aydın Üniversitesinin yaklaşık 400 çalışanı olan ve Avrupa`ya tekstil ürünleri ihraç eden işyerini "üniversite menfaatine" gerekçesiyle kamulaştırması ve çalışanları 15 gün içinde tahliye etmek istemesi çalışanlar ve çevre esnaf tarafından protesto edildi.
 
Firma çalışanları "Haksız Kamulaştırmaya Son", "Aydın Üniversitesi Ekmeğimizden Elini Çek", "İşçiyiz, Haklıyız, Ekmeğimizin Derdindeyiz" şeklinde sloganlar eşliğinde alkışlarla İstanbul Aydın Üniversitesi Rektörlüğünü protesto etti. Yaklaşık 400 kişinin çalıştığı ve Avrupa ülkelerine ihracat yapan bir tekstil firmasının çalışanları ile çevre esnafın düzenlediği protesto eylemine Üniversite öğrencileri de alkışlarla destek verdi.

Eylemde konuşan çalışanlardan Züleyha Demir; yaklaşık 25 yıldır bu firmada çalıştığını, oğlunun burada doğup büyüdüğünü ve halen onun da bu firmada çalıştığını, işinden memnun olduğunu, işten ayrılmak ve sokağa atılmak istemediğini söyledi.

Ömrümüzü Buraya Verdik
Çalışanlardan Şenol Gökceli de; kendisinin 15 yıldır tekstil firmasında çalıştığını, pek çok işyerinde ekonomik kriz gerekçesiyle işlere son verildiği halde firmalarının her geçen gün daha çok kişiye iş ve istihdam yarattığını, firmalarında herhangi bir problem yok iken Aydın Üniversitesinin firmayı kamulaştırmak istediğini belirtti.
 
Çalışanların hiç düşünülmeden, hiçbir çözüm üretilmeden sokağa atılmaya çalışılmasının mantıklı hiçbir izahı olmadığını dile getiren Gökceli, yasaların herkesi ve özellikle emek üreten çalışanları da düşünerek yapılması ve uygulanması gerektiğini ifade etti. üniversite tarafından bu haksız uygulamanın devam etmesi halinde üniversite aleyhine tüm bireysel yasal haklarını da kullanacağını söyleyen Gökceli, yetkililerden konuya duyarlı yaklaşmalarını ve acilen çözüm üretmelerini talep ettiğini beyan etti.
 
Haksızlığa Karşı Duracağız
Çevre esnaftan da eyleme destek veren firma yetkilileri ve çalışanları da söz alarak Aydın Üniversitesinin sadece bu firmaya değil, civardaki tüm işyerlerine aynı yöntemle hareket ederek işyerlerinin kapanmasına sebebiyet verdiğini ifade ettiler.
 
Pek çok işyerinin bu nedenle kapandığını ve çalışanların işsiz kaldığını, üniversitenin belli bir sistemle peyder pey tüm işyerlerini ele geçirmeye çalıştığını kaydeden esnaflar, sıranın kendilerine de geleceğini bildiklerini, bu haksızlığa karşı hep beraber karşı duracaklarını söylediler.


Olay yerine gelen emniyet yetkilileri herhangi bir olay çıkmaması için güvenlik önlemlerini aldı. Çalışanlar tarafından firma duvarına "400 personeli olan bu firma Aydın Üniversitesi tarafından kamulaştırma şemsiyesi adı altında gasp edilmek istenmektedir", "Aydın Üniversitesi mi? Aydın Emlak mı?", "Aydın Üniversitesi Ekmeğimizden Elini Lütfen Çek" "Arazi Rantında Uzman Üniversite" şeklinde pankartlar asıldı.

Yapılan açıklamaların akabinde okunan basın açıklamasının ardından çalışanlar eylemlerine devam edeceklerini belirterek sessizce dağıldı.

4 Bin Kişiye Hizmet Veriyoruz
Y Momentum Çalışanları Beşyol Esnafı adına yapılan basın açıklamasında, "Firmamız İngiltere, Almanya ve Fransa gibi ülkelere tekstil ihracatı yapan, mevcut 400 çalışanı olan ayrıca ortalama 50`şer çalışanı olan 15 fason imalat firmalarına da iş yaptıran bir kuruluştur. Türkiye`de aileyi ortalama dört kişiden hesaplarsanız firmamızın yaklaşık 3.000-4.000 kişiye hizmet ettiği açıkça görülecektir.

01 Mayıs 2010 tarihinde 5 + 5 = 10 yıllık süre ile bulunduğumuz yeri kiraladık ve yaklaşık 2-3 milyon ABD Doları masraf ve yatırım yaptık. Daha kira süremizin 2. Yılında iken İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından bulunduğumuz taşınmazın kamulaştırılması için gerekli işlemlere başlandığını öğrendik. İstanbul Aydın Üniversitesi 1983 yılında kabul edilen 2942 sayılı Kamulaştırma kanununda "Üniversitelere" tanınan bir yetkiyi kötüye kullanmaktadır.
Devlet Üniversiteleri düşünülerek hazırlanan bu yasa Özel Üniversiteler ve Özellikle İstanbul Aydın Üniversitesi tarafından hiçbir kamu yararı gözetilmeksizin tamamen keyfi kararlarla ve kendi menfaatlerinden başka hiçbir yarar gözetmeksizin uygulanmaktadır" denildi.

15 Gün İçinde Boşaltmamızı İstiyorlar
Açıklamanın devamında, "İstanbul Aydın Üniversitesi burayı kamulaştırdıktan sonra binamızı 15 gün içinde tahliye etmemizi, aksi takdirde polis ve icra memurlarıyla tahliye ettireceğini söylemekte, bizi iflasa sürüklemek, çalışanları da sokağa atmak istemektedir. İnsanlara ve ülke ekonomisine vereceği zararı düşünmemekte, yaklaşık 3.000 kişinin geçimini nasıl sağlayacağını ise umursamamaktadır.
 
İstanbul Aydın Üniversitesinin bu haksız uygulamalarına son vermesini diliyor, Devlet yetkililerinden konuya acilen çözüm bulunmasını talep ediyor ve Kamulaştırma yasasının acilen değiştirilip özel Üniversitelerin arazi rantına çevirdikleri uygulamaların sona erdirilmesini istiyoruz" ifadeleri kullanıldı. (Yasir Çelik - İLKHA)