EKONOMİ SERVİSİ
Türk-İş (Türkiye İşçi Sendikaları Konfederasyonu), çalışanların geçim şartlarını ortaya koyduğu “açlık ve yoksulluk sınırı” araştırması sonuçlarını açıkladı. Türk-İş konuyla ilgili yaptığı açıklamada şu ifadelere yer verdi:
GIDA FİYATLARI DÜŞMÜYOR!
“Ücretli çalışanlar ile dar ve sabit gelirli kesimlerin aylık harcamaları içinde önemli ağırlığı olan gıdadaki fiyat artışları satın alma gücünü olumsuz etkiliyor. Özellikle sebzede görülen fiyat artışları “tanzim satışları” ile dengelenmek istenmesine rağmen kalıcı duruma henüz gelmedi. Çoğu markette sürdürülen “enflasyonla topyekûn mücadele” kampanyasının olumlu etkisi ise başlangıçtaki olumlu etkisini yitirmeye başladı.”
MUTFAK ENFLASYONU AYLIK YÜZDE 1,00 ve ONİKİ AYLIK YÜZDE 23,97 ORANINDA
“Son bir ayda mutfak harcaması 20 TL artış gösterirken, yılın ilk iki ayı itibariyle mutfağa gelen ek gıda harcaması tutarı 88 TL oldu. Geçen yılın aynı ayına göre artış 392 TL’ye ulaştı. İnsan onuruna yaraşır bir yaşam için dört kişilik bir ailenin yapması gereken toplam harcama tutarı son bir ayda 66 TL artarken geçen yıla göre ek harcama gereği 1.278 TL oldu.”
BEKÂR BİR ÇALIŞANIN YAŞAM MALİYETİ TUTARI AYLIK NET 2.478 TL
“Dört kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken aylık gıda harcaması tutarı (açlık sınırı) 2.028,84 TLoldu. Gıda harcaması ile birlikte giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzeri ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer aylık harcamalarının toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 6.608,60 TL’ye yükseldi. Evli olmayan-çocuksuz bir çalışanın ‘yaşama maliyeti’ ise aylık 2.478,33 TL olarak hesaplandı.”
MUTFAK ENFLASYONUNDAKİ DEĞİŞİM
“Türk-İş tarafından hesaplanan gıda fiyatları endeksi son aylarda sürekli artış ile dikkati çekmekte. Türk-İş’in verileri temel alındığında “mutfak enflasyonu”ndaki değişim 2019 Şubat ayında şu şekilde gerçekleşmiştir: Ankara’da yaşayan dört kişilik bir ailenin “gıda için” yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 1,00 oranında arttı. Yılın ilk iki ayında fiyatlardaki artış yüzde 4,52 oranında old. Gıda enflasyonunda son oniki ay itibariyle artış oranı yüzde 23,97 olarak hesaplandı. Yıllık ortalama artış oranı ise yüzde 18,86 oldu. “