Devlet Bakanı ve Başbakan Yardımcısı Bülent Arınç, kriz döneminin en sıkışık zamanında IMF ile ilişkiyi kestiklerini, bunu yaparken ``kabadayılık`` yapmadıklarını ifade ederek, ``Üç seneden beri IMF`yi Türkiye`den uğurlamış bir hükümet olarak biz bugün ayaktayız. IMF ile işbirliği yapan ülkelerin çoğu batma noktasında`` dedi.

Demirtaş Organize Sanayi Bölgesi`nde (OSB) kurulu Ermetal A.Ş`yi ziyaret ederek, işçilerle yemek yiyen Arınç, burada yaptığı konuşmada, siyaset ve iş dünyasına önemli katkıları bulunan Ermetal A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener ile bir dönem mecliste birlikte görev yaptıklarını hatırlattı.

Arınç, İstanbul`dan sonra ihracatta yarışan, 600 bin civarında faal çalışan nüfusu olan Bursa`yı daha yakından tanımak için fabrikaları gezdiğini belirterek, ``Görüyorum ki üretim devam ediyor. Bazı yerlerde 3 vardiya, hatta başı yerlerde şaşırdım, `4 vardiya bile yapıyoruz` diyenler oldu. `İşimizi büyütüyoruz, hatta yeni yer arıyoruz, yer bulursak şunu da yapacağız` diyorlar. Bundan daha büyük mutluluk olmaz`` ifadesini kullandı.

Bursa`da büyük bir sanayi potansiyelinin bulunduğunu, bununla iftihar ettiklerini dile getiren Arınç, ``Bugünkü verilere baktığımız zaman, siyasetteki istikrar, huzur, güçlü iktidarlar dönemi Türkiye`ye pek çok şey kazandırdı. Ekonomik istikrar siyam ikizi gibidir. Siyasette istikrar varsa, yani kavga dövüş yoksa, o zaman Türkiye`de istikrar var demektir. Kurumların birbiriyle kavga etmeden çalışabilmesi, özgürlüklerin mutlaka güçlü olması...`` diye konuştu.

Arınç, Türkiye`nin 2010`da yüzde 9`luk büyüme hızını yakaladığını anımsatarak, şunları kaydetti:

``Yüzde 9`luk büyüme hızı, dünyadaki 192 ülke içinde ilk 5`in arasında girmektir. Türkiye, Çin ve Arjantin`den sonra üçüncü sırada. Bu müthiş bir rakam. 2000, 2001 krizleri ve onun öncesinde 1999`da Türkiye`nin büyüme hızı eksilerdeydi. Bazen eksi 4, hatta bir yıl eksi 9`u gördü. Ama 2003`ten itibaren istikrarlı bir büyüme gösteriyoruz. Yüzde, 4, 6, 7 ve geçtiğimiz yıl yüzde 9. Bu neyi gösteriyor? Son 3 yıldır dünyada global ekonomik kriz var. İngiltere, Fransa büyük bir felaket yaşadı. Şu anda da bu ekonomik krizin en çok vurduğu ülkelerden birisi hemen komşumuz Yunanistan`dır.

Yunanistan`da işçiler ücretlerini alamıyorlar, toplu sözleşmelerde eksi 10`lara imza atılıyor. Memurlar maaşlarını alamıyorlar, cumhurbaşkanı, bakanlar ve milletvekillerinin maaşları donduruldu. Şu anda Yunanistan`ın 1 trilyon dolar dış borcu var. Hemen uzakta Portekiz ve İspanya batma noktasındalar. İşsizlik yüzde 20`lerde. Kamu yatırımlarını kıstılar, maaş ödeyecek durumda değiller. İzlanda diye bir ada var. Çok borçlu bir ülke. İnternette adayı satışa çıkardılar. Yunanistan da bazı adalarını satıyor şimdi.``

-``IMF`Yİ TÜRKİYE`DEN UĞURLAMIŞ BİR HÜKÜMET``-

Türkiye`nin bir dönem IMF ile ilişkileri olduğunu hatırlatan Arınç, şöyle devam etti:

``Geçmişten bu yana hükümetler IMF ile anlaşma yapıyor, para alıyor, kullanıyor, tekrar ödüyorlardı. Biz bu kriz döneminin en sıkışık zamanında IMF ile ilişkimizi kestik. Bunu yaparken kabadayılık yapmadık. IMF de beyanda bulundu. Dedi ki: `Türkiye`nin bize ihtiyacı kalmadı, ekonomi yönetimi fevkalade başarılı, isabetli kararlar alıyorsunuz. Allah`a hamdolsun değerli arkadaşlarım, şu elimizdeki başarıların en büyük payı, hükümetimizin ve ekonomi yönetimimizindir.

3 seneden beri IMF`yi Türkiye`den uğurlamış bir hükümet olarak biz bugün ayaktayız. IMF ile işbirliği yapan ülkelerin çoğu batma noktasında. Biz ondan yararlandık. Bakınız biz 2002 sonunda geldik. IMF`ye olan borcumuz 23,5 milyar dolardı. Biz her yıl bu parayı ödedik. 23,5 milyar dolardan şu anda borcumuz 5,5 milyar dolara indi. Demek ki ortalama IMF`ye de 20 milyar dolar borç ve faiz ödemişiz. Şu anda 5,5 milyar doları, bir saat içinde ödeyecek durumdayız ama süremiz var damla damla ödüyoruz.``

Ermetal A.Ş Yönetim Kurulu Başkanı Fahrettin Gülener, Başbakan Yardımcısı Arınç`a plaket verdi.

Bu arada, Başbakan Yardımcısı Arınç, merkez Osmangazi Belediyesi tarafından yaptırılacak olan ``Çarşamba Pazar Yeri ve Katlı Otoparkı`nın temelini de attı.

AA