Siirt Üniversitesi bünyesinde kurulmasına karar verilen Tıp Fakültesinin kuruluş çalışmalarının hızla devam ettiğini, Siirt Devlet Hastanesinin uygulama ve araştırma hastanesine dönüştürülmesi ile ek 400 yataklı yeni bir hastane yapılması konusunda çalışma içerisinde olduklarını ifade eden Tıp Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Vefik Arıca, ödenek çıkarılması ve akademisyen sayısının arttırılması için büyük gayret sarf ettiklerini belirtti.
Arıca, bu gayretleri sarf ederken özellikle siyasilerden, Vali Ali Fuat Atik’ten, Rektör Prof. Dr. Murat Erman’dan ve İl Sağlık Müdürlüğünden yoğun destek aldığını ifade etti.
Eğitim öğretime başlanması için asgari şartları kısa sürede yerine getirdiklerini ve iyi bir kadro ile fakültenin çalışmaya başlayacağını söyleyen Arıca, "Tıp Fakültesinin vizyonu hakkında Siirt Üniversitesi ve Tıp Fakültesi olarak ön planda olmamız gereken birkaç nokta var." dedi.
"Kanser ve obezite cerrahisi ile bölgeye hizmet etmeyi planlıyoruz"
Özellikle en yakınımızda bulunan fakültelerden ayrıcalıklı olmak için öncelikle tüp bebek tedavisi alanında ön plana çıkmayı hedeflediklerini ifade eden Arıca, kadrolar geldikten sonra tüp bebek için girişimlerde bulunacaklarını belirterek şunları söyledi:
“Şu an Güneydoğu Anadolu Bölgesi'ndeki diğer fakültelerde yapılmayan bir uygulama olan robotik cerrahiyi getireceğiz. 'Da Vinci Robotik Cerrahi' dediğimiz sistemle yapılacak operasyonlarla inşallah bölgenin ihtiyacı karşılanmış olacak. Bu çok önemli bir husus, bilindiği gibi Kayseri'den Van'a kadar robotik cerrahi yapılmıyor. Pahalı olan bir sistem ama biz Siirtli hemşerilerimize ve çevre illere bu hizmeti vermeye çalışacağız. Genel Cerrahi bölümüne konusunda deneyimli öğretim üyelerini alarak özellikle kanser cerrahisi ve obezite cerrahisi üzerinde bölgeye hizmet etmeyi planlıyoruz. Kalp Damar Cerrahisi konusunda deneyimli özellikle kalp kapakçığı değişimi ve Bypass yapabilecek öğretim üyesi ekibiyle bölgeye hizmet edebilecek kalp hastalıkları ve kalp ameliyatları tedavileri en son teknolojiyle kapalı ameliyat teknikleriyle tüm bölgeye hizmet verebilmeyi istiyoruz. Bunun için insan kaynağı ve öğretim üyeleriyle ilan aşamasındayız. Başvuruları alıyoruz. Başvuru sonrasında en yakın zamanda süreç tamamlanmış olacak” dedi.
“5 yıl içinde diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri içinde temel atmış olacağız”
Tıp Fakültemizde Temel Bilimlerin oturmasıyla diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri içinde hızlı bir şekilde başvuru yapmayı planladıklarını söyleyen Arıca, “Fakültemize, sağlam bir temel bilimler kadrosu kurmamız ve oturtmamız demek, diş hekimliği ve eczacılığın da alt yapısını oluşturacağımız anlamına geliyor. Böyle olunca da ortalama 2 ile 5 yıl içinde diş hekimliği ve eczacılık fakülteleri içinde başvuru yapabileceğiz.” diyerek kısa ve uzun vadeli planlarının yanı sıra 13 Mart’ta gerçekleşecek olan Tıp Zirvesine değindi.
“Tıp Fakültesi Siirt için önemli bir kazanım buna sahip çıkılmalı”
Siirt Üniversitesi Tıp Fakültesi olarak, fakültenin vizyon çalışmaları hakkında kamuoyunu bilgilendirmek amacıyla “Tıp Zirvesi” düzenleyecekleri bilgisini veren Arıca, “Bir ideal uğruna Siirt’te bulunuyorum, vefa borcum var ve görevde bulunduğum süre içerisinde elimden gelen katkıyı sağlamak için buradayım. İlk nefesi aldığım şehre bir süre hizmet edip bayrağı devretmek niyetindeyim. Tıp Fakültesi Siirt için önemli bir kazanım buna sahip çıkılmasının çok önemli olduğunu düşünüyorum.” diye konuştu. (Murat Orhan - İLKHA)