ANKARA - Milli Eğitim Bakanı(MEB) Ömer Dinçer, konuk olduğu AA Editör Masası`nda, AA Yönetim Kurulu Başkanı ve Genel Müdür Kemal Öztürk ile editörlerin sorularını yanıtladı.
Eğitim sisteminde yapılanın aslında bir paradigma değişikliği olduğuna işaret eden Dinçer, şöyle konuştu:
"MEB ve Türk kamu idaresi normalde kapalı sistem ve tek taraflı bir ilişkiyle hizmet üretiyordu. Eğitim olarak baktığınızda tek tip bir eğitim yapıyor, tek tip insan yetiştirmeyle çalışıyordu. Biz küresel düzeyde ihtiyaç duyulan bilgi ve becerileri kazandırmak, ulusal düzeyde bu toplumun ihtiyaçların karşılamak üzere bir eğitim yapmaya karar verdik. MEB olarak yaptığımız bu zihniyet değişikliğinden sonra tabii ki çocuklarımızı küresel rekabete hazır hale getireceğiz."
170 bin derslik lazım
Batılı ülkelerden yaklaşık 2 saat az ders verildiğini ifade eden Dinçer, "Onun da sebebi çook açık. Yüzde 50`den fazla oranda ikili eğitim yapıyoruz. Daha fazla ders vermek için elimizde imkanımız yok. Yeni okullar lazım. 170 bin dersliğe ihtiyacımız var. Tekli eğitime geçmemiz lazım. Ancak bunu yaptığımızda o zaman çocukların ders saatlerini artırma imkanına sahip olacağım" dedi.
İmam hatip lehine gelişme
Geçen hafta sonu itibarıyla imam hatip okulları orta kısmına kaydolan öğrenci sayısının 109 bin olduğunu belirten Dinçer, imam hatip liseleri için ise 258 bin öğrencinin müracaat ettiğini, bunlardan 125-130 bininin kaydını yaptıklarını söyledi.
Dinçer, 28 Şubat kararlarıyla kapatılan imam hatip okullarıyla 12 yıllık zorunlu eğitim kapsamında açılan imam hatip okullarını mukayese ederek, ``O zamandan beri geçen süreyi, nüfusun büyüklüğünü oranladığınızda birkaç puanlık artış var. Türkiye`de yeniden normal bir sürecin işlemeye başladığını söylemek mümkün. İmam hatip lehine gelişme var. Çünkü yaklaşık 600 civarında okulun kapatıldığını var sayarsanız, 730 civarında okul açmışsanız, o okul sayısında aşağı yukarı yüzde 20`ye yakın artış var demektir`` diye konuştu.
AA