Bosna-Hersek`in ilk devlet başkanı merhum Aliya İzzetbegoviç`in hayatından kesitleri yansıtan fotoğraf ve özel eşyalarından oluşan sergi, İstanbul`da açıldı.
Sefaköy Çağdaş Bosna Sancak Dayanışma Eğitim Kültür Derneği tarafından organize edilen "Bosna Hersek ve Aliya İzzetbegoviç" sergisi, yarın Taksim Cumhuriyet Sanat Galerisi`nde sanatseverlerin beğenisine sunuluyor.
Sergide yer alan fotoğraf ve Aliya İzzetbegoviç`e ait eşyaların bulunduğu başkent Saraybosna`daki Aliya İzzetbegoviç Müzesi Müdürü Adnan Jişko, AA muhabirine yaptığı açıklamada, serginin 31 Ekim`e kadar açık kalacağını belirtti.
Serginin Türkiye`nin diğer şehirlerinde de açılacağını ifade Jişko, "Bilge Kral" olarak bilinen Aliya İzzetbegoviç`in fotoğraf ve eşyalarının yer aldığı serginin Türkiye genelinde aralarında Ankara ve İzmir`in de bulunduğu illerde yaklaşık 3 ay boyunca gösterileceğini söyledi.
Sergi, İstanbul`un ardından sırası ile İzmir, Bursa ve Ankara`ya taşınacak.
Aliya İzzetbegoviç`in Türkiye`de de sevilen bir şahsiyet olduğu ifade eden Jişko, Bosna-Hersek`in kurucu devlet başkanının hayatını anlatan serginin, başta İstanbul olmak üzere diğer şehirlerde de büyük ilgi göreceği umduğunu kaydetti.
Sergi, içinde bulunduğumuz yılın önemini hatırlamaya katkıda bulunuyor. Bu yıl Bosna Hersek in tüm dünyada bağımsız ve hür bir devlet olarak tanınmasının, Bosna Hersek`in özellikle Saraybosna`nın kuşatma altına alınarak,talan edilmesinin. 250 bin insanın öldürülmesinin 3 milyon insanın evsiz kalmasının. tüm dünyanın gözü önünde,bir halkı yok etme çabalarının tam 20. yılı.
ALİYA İZZETBEGOVİÇ
Bosna-Hersek`in kuzeybatısındaki Bosanski Şamats şehrinde 1925`te dünyaya gelen ve babaannesi Üsküdarlı bir Türk olan Aliya İzzetbegoviç, Saraybosna`da 1943 yılında Alman Erkek Lisesi`ni bitirdi. Aliya İzzetbegoviç, İkinci Dünya Savaşı boyunca faşist ve Çetnik ideolojiye, daha sonra ise komünist ideoloji ve uygulamalarına karşı çıkarak Mladi Müslümani (Genç Müslümanlar) isimli, kolej ve üniversite öğrencilerinden oluşan, Bosnalı Müslümanları İkinci Dünya Savaşı sırasında yaşanan soykırımdan kurtarma amacını taşıyan teşkilatın kurucusu oldu.
Halkı için verdiği mücadele sırasında tutuklanan ve hapis hayatını zor koşullarda sürdüren Aliya İzzetbegoviç, 1988 yılının sonunda Yugoslavya hükümetinin "sözlü muhalefet sebebiyle cezalandırılanlara tanınan aftan" yararlanarak serbest kaldı.
Aliya İzzetbegoviç, Bosnalı Müslümanların silahsız bir şekilde savaşla yüzleştikleri İkinci Dünya Savaşı`nda tecrübe edilen durumun tekrarını önlemek için 27 Mart 1990`da bugün de politik yaşamını sürdüren Demokratik Eylem Partisi`ni (SDA) kurdu, Bosna`da 1992-1995 yılları arasında yaşanan savaşta da halkına önderlik etti.
Bosna-Hersek halkı, Aliya İzzetbegoviç önderliğinde 21 Kasım 1995 tarihinde imzalanan Dayton Antlaşması ile bağımsız devleti devam ettirmeyi başardı. Halkına uluslararası arenada tanınan bir devlet ve bayrak bırakan Aliya İzzetbegoviç, dünya güçleri tarafından imzalanan bu anlaşma ile bir kez daha Bosna-Hersek`in siyasi sınırlarını korudu.
"Bilge Kral" Aliya İzzetbegoviç, 19 Ekim 2003 tarihinde vefat etti. İzzetbegoviç, Saraybosna`da düzenlenen ve yüz binlerce insanın katıldığı cenaze töreninin ardından, Bosnalı şehitlerin yattığı Saraybosna`daki Kovaçi şehitliğine defnedildi. dünyübülteni