ÖTV artışı sebebiyle benzine yapılan 30 kuruş zammın ardından benzine bir zam daha geldi ve benzinin fiyatı 9 kuruş arttı. 95 oktan kurşunsuz benzinin litre fiyatı İstanbul`da 4 lira 89 kuruşa kadar çıkarken, Anadolu`da birçok şehirde litre fiyatı 4.95 lira oldu. Van ve Hakkari`de ise benzinin litresi kritik eşik olan 5 lirayı da geçti. İstanbul`da 4.88 liradan satılan benzin, Van`da 5 lira, Hakkari`de ise 5.02 lirayı gördü. Böylece benzindeki dünya birinciliğinin ardından "dünya rekoru" da Türkiye`ye geçmiş oldu.

Temmuz ayı başında 12 kuruş zamlanan benzin, Ağustos`ta da 29 kuruş zamlanmıştı. Eylül ayında iki defa indirim gören benzinde, geçen hafta yapılan ÖTV artışlarıyla birlikte Türkiye dünyanın en pahalı benzininin satıldığı ülke olmuştu. Dünyanın en zengin ülkelerinden birisi olan ve kişi başına gelirde Türkiye`yi neredeyse 10`a katlayan Norveç`te benzinin litresi 2.07 avro iken, Türkiye`de benzin fiyatı ÖTV zammıyla bu rakamın üzerine çıkmıştı.

10 SENE ÖNCE 1.5 LİRA İDİ

2010 Aralık ayında Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, 4 liraya yaklaşan benzin fiyatlarını kast ederek alaycı bir şekilde, "Nerede 4 lira? Ben görmedim" ifadelerini kullanmıştı. Oysa, aradan geçen 1.5 senede benzinin 5 lirayı buldu ve "dünyanın en pahalı benzini" Türkiye`de satılır oldu. Kasım 2002`de 1.5 lira düzeyinde olan benzinin litre fiyatı, 10 senede yüzde 233 artarak 5 lirayı buldu

Başbakan Erdoğan`ın, ekonomideki bozuk dengelerle ilgili olarak son dönemlerde sıklıkla dile getirdiği "Yunanistan gibi oluruz" ifadesi, benzin fiyatlarında gerçek oldu. 1 litre benzin, 4 senedir krizin kucağında bulunan ve "battı batacak" gözüyle bakılan Yunanistan`da 1.75 avrodan satılırken, ekonomisinin göz kamaştırdığı söylenen Türkiye`de 2.08 avroyu buldu. Böylece Türkiye, benzin fiyatları konusunda hem dünya birinciliğini ele geçirdi.

Bilindiği üzere, Başbakan Erdoğan, ilk olarak memur maaşlarına yapılacak zam pazarlıkları sırasında, ikinci olarak da doğalgaz ve elektriğe yapılacak olan zamlarla ilgili olarak "Yunanistan gibi oluruz" ifadelerini kullanmıştı.

Bu arada zammın zamanlaması da dikkat çekti. Geçen hafta ÖTV oranlarına yapılan zam gibi benzine yapılan bu zam da hafta sonuna denk getirilmiş oldu.

Kaynak: Milli Gazete