Bakanlığın 2011 Yılı Faaliyet Ra­poru`na göre, pek çok cami ve küllliye için proje geliştirilse de, kiliseler ile antik devrin yapıları da “ih­ya” kapsamına önemli bir yer tutuyor. Bazı kiliselerin restorasyonuna ABD`nin Ankara Büyükelçiliği de maddi destek sağlıyor.

ERMENİ KİLİSELERİ ÖNDE GİDİYOR

Rapordaki verilere göre Tigran Honents Kilisesi, Ani Katedrali, Surp Amena Prikitch Kilisesi, Ebulham­rent (Polatoğlu) Kilisesi, Kaman Kalehöyük, Kaunos Kral Mezarları, Nemrut Dağı ve Tümülüsü ve Anıt­ları ve Ankara Ulus Augustus Tapınağı, proejlerle elden geçirilip, terk edilmiş durumda olanları ziyare­te ve ibadete uygun hale getirilirken, faaliyette olanlar ise daha iyi bir çevre düzenleme imkanına ka­vuşturuluyor.

ABD BÜYÜKELÇİLİĞİ`NDEN KİLİSE TAMİRİNE DESTEK

Buna göre, Kars`taki Tigran Honents Kilisesi`nin konservasyonu çalışmasında nihai kabul Ocak 2012`de imzalandı. Çalışmalara World Monuments Fund da (Dünya Anıtlar Fonu) maddi katkıda bulunuyor. Yi­ne, Ani Katedrali Restorasyon Projesi ile ilgili de gereken bütçe sağlandı. Surp Amena Prikitch Kilisesi uygulamaya yönelik projeleri ise ABD`nin Ankara Büyükelçiliği`nin hibesiyle gerçekleştiriliyor. Ebul­hamrent (Polatoğlu) Kilisesi`nde de, ilgili proje kapsamında kazı ve temizlik çalışmaları yürütülüyor.

ANTİK TAPINAKLAR DA İLGİ GÖRÜYOR

Kültür ve Turizm Bakanlığı`nın proje öncelikleri arasında kiliselerin yanı sıra eski devirlerin tapınakları­nın ihyası da yer alıyor. Bu çerçevede, Kaman Kale höyük tanzim çalışmaları, Adıyaman Nemrut Dağı Tümülüsü çalışmaları, Kommagene uygarlığına ait anıtlarının korunması, Çanakkale Merkez Troya ça­lışmaları, Ankara Ulus Augustus Tapınağı koruma proje uygulamaları yürütülüyor. Bakanlık ayrıca bir başka özel proje ile de Yunanistan Selanik`teki Atatürk Evi Müzesi`ni elden geçiriyor.

Yeni Akit