Yıllardır tartışılan YÖK kaldırılmıyor. Ancak yeni taslakla bambaşka bir kimliğe kavuşacak. YÖK`ün aylardır üzerinde çalıştığı yasa taslağı tamamlandı. Taslak üniversite rektörleriyle paylaşıldı ve destekleri istendi.

Taslakta en çok dikkat çeken başlık, rektörlerin seçimiyle ilgili. Düzenlemeye göre Cumhurbaşkanları rektörleri atamayacak. Atamayı Üniversite Konseyi yapacak.

11 kişiden oluşacak konseyin 5 üyesi mevcut üniversite, 2 üyesi Bakanlar Kurulu, 2 üyesi YÖK, 1 üyesi üniversitenin mezunları arasından ve son üyesi de üniversiteye en çok bağış veren veya üniversitenin vergi rekortmenleri arasından seçilecek.

Devlet üniversitelerinde rektörler 5 yıllığına seçilecek. Aynı isim ikinci kez seçilemeyecek. Öğrenci sayısının 50 binin üzerinde olduğu üniversitelerde 5 de rektör yardımcısı görevlendirilecek.

Taslağa göre, YÖK`ün ismi `Türkiye Yükseköğretim Kurumu` olarak değiştirilecek. Devlet ve vakıf üniversitelerinin yanı sıra özel üniversiteler de kurulabilecek. Yabancı yükseköğretim kurumları Türkiye`de üniversite açabilecek. Düzenlemeyle Türkiye`deki devlet üniversitelerinin de yurtdışında yükseköğretim birimi açmasına vize verilecek.

YÖK üyelerini ise Cumhurbaşkanı, Bakanlar Kurulu, Rektörler Kurulu ve meclis tarafından seçilmesi üzerinde duruluyor.