İZMİR - İzmir Belediyesi ile TCDD ortaklığında gerçekleştirilen Aliağa-Menderes Banliyö Sistemi-İZBAN`ın Torbalı`ya kadar uzatılması için çalışmalar sürüyor. TCDD ile imzalanan protokol gereği yaklaşık 30 kilometrelik ilave hat üzerindeki 5 istasyon ve 7 adet karayolu üst geçidi için projelerini tamamlayan Belediye, yapım ihalelerini gerçekleştiriyor. Temmuz ayında hat üzerindeki toplam 5 istasyondan Torbalı, Tepeköy; Ağustos ayında ise Develi, Tekeli ve Pancar istasyonları için ihale gerçekleştiren belediye, yine hat üzerindeki 7 karayolu geçidinden Menderes Gölcükler, Tekeli, Pancar ve Torbalı Kuşçuburnu karayolu üstgeçitleri için 11 Ekim`de yapım ihalesi gerçekleştirecek. Yapılan ihalenin sonuçlandırılıp yer tesliminin yapılmasının ardından karayolu geçitleri 270 günde tamamlanacak.

7 Karayolu Üstgeçidi 5 İstasyon
Kısa sürede İzmirlilerin vazgeçilmez toplu ulaşım hattı haline gelen Aliağa-Menderes Banliyö sistemi-İZBAN`a yapılacak ilave hat kapsamında, Cumaovası İstasyonu`ndan sonra Develi, Tekeli, Pancar, Torbalı ve Tepeköy`de olmak üzere toplam 5 istasyon yapılacak. İstasyonlar 210 metre boyunda, alt bilet hollü, yaya altgeçitli, asansör ve yürüyen merdivenli olarak projelendirildi. Şu anda 5 istasyon için de ihale gerçekleştirildi, Torbalı ve Tepeköy için sözleşme imzalandı, diğer istasyonlar için ihale süreci devam ediyor.

 

Ayrıca Menderes Gölcükler`de karayolu üstgeçidi, Cumaovası Kısmi Altgeçidi, Develi`de karayolu üstgeçidi, Tekeli`de karayolu üstgeçidi, Pancar`da karayolu üstgeçidi, Torbalı Kuşcuburnu`nda karayolu üstgeçidi, Torbalı`da karayolu üstgeçidi ve Tepeköy`de karayolu üstgeçidi inşa edilecek. Yine Tepeköy`de vatandaşların karşıdan karşıya güvenli bir şekilde geçişlerini sağlamak üzere asansörlü ve yürüyen merdivenli yaya üstgeçidinin yapımı gerçekleştirilecek. 11 Ekim`de yapılacak ihale ile 4 adet karayolu üstgeçidi için daha ihale gerçekleştirilmiş olacak, geriye kalan karayolu geçitleri için de en kısa sürede ihale gerçekleştirilecek. Cumaovası`ndan Torbalı`ya kadar mevcut tek hat demiryolu TCDD tarafından çift hatta çıkarılacak. Hattın koruma duvarlarının yapımı, sinyalizasyon ve elektrifikasyon sistemlerinin Aliağa-Cumaovası hattına uyumlu bir şekilde Torbalı Tepeköy`e kadar uzatılması yine TCDD tarafından yapılacak. İlave hattın devreye girmesiyle Aliağa`dan ve kent merkezinden binen yolcular Torbalı`ya kadar güvenli, hızlı, kesintisiz ve konforlu yolculuk olanağına kavuşacak. Selçuk, Bayındır, Tire ve Ödemiş yolcuları da Torbalı`dan itibaren İzmir merkezine ve oradan da Aliağa`ya kadar raylı sistem ile yolculuk yapabilecek. (Yunus Şani - İLKHA)