DİYARBAKIR- Saadet Partisi Genel Başkan Yardımcısı ve 20. 21. dönem Malatya Milletvekili Yaşar Canbey, `Türkiye Taraması Ziyaretleri` kapsamında Diyarbakır Saadet Partisi İl Binasında yaptığı basın toplantısında, Temeli sevgi saygı ve kardeşlik olan bir medeniyetin mensupları olduğunu söyleyerek, gayelerinin yeryüzünde huzuru, sükunetti, barışı ve ağız tadıyla herkesin yaşayabileceği bir ortamın sağlanması olduğunu açıkladı.

 

Akan Kan Bir Rejim ve Eğitim Sorunudur

Canbey, bugün Türkiye`nin en büyük sorunun akan kanın ve bu kanın nasıl durdurulacağı olduğunu söyleyerek, \"Yıllardır ülkemizde baskıcı bir anlayış her yerde insanlarımızın dinini, dilini kıyafetini, köylerinin isimlerinin değiştirerek, bir baskıcı yönetim uygulanmıştır. Bugün karşılaştığımız sorunlarımızın pek çoğu sistem sorunudur. Güvenlik adı altında devlet görevlilerinin yaptığı uygulamalardan ortaya çıkmaktadır ki mevcut olaylar bir sebep sonuç ilişkisidir. Yani akan kan bir rejim ve eğitim sorunudur.\"
Güneydoğuda büyük adaletsizliğin yapıldığını ifade eden Canbey, Olağanüstü Hal uygulanması, köyden zorla güççe zorlamalar, ve faili meçhul cinayetleri bu adaletsizliğe örnek olarak gösterdi.

 

Hükümetin Sunduğu Reçetenin Bir Ucunda İsrail Bir Ucunda Amerika Tutuyor

Milli Eğitim sisteminin ırkçı bir zihniyet üzerine kurulduğuna dikkat çeken Canbey, bölgedeki sorun ile ilgili olarak daha sonra şöyle devam etti: \" Sorunların çözümünün temelinde İslam kardeşliği vardır, çünkü İslam Kardeşliği bu toplumun çimentosudur. Mevcut hükümet bu problemi çözemedi çünkü sunulan reçetenin bir ucunda İsrail tutuyor diğer ucunda ise Amerika tutuyor bir ucunda ise Avrupa Birliği ülkeleri tutuyor. Halbuki bu ülkeler kardeşliğimizi istemeyen ülkelerdir.\"

 

Suriye Sorunu Dışarıdan Müdahale ile Değil, İslam Ülkeleri Çözer

Suriye de ki iç savaşa da değinen Canbey, iktidarın Suriye politikasının yanlış olduğunu söyleyerek, Türkiye`nin dış politikasının Avrupa Birliği ve Amerikan eksenli olduğunu vurguladı. Canbey, Suriye`ye dışarıdan bir müdahaleye de karşı olduğunu ifade ederek açıklamasını şöyle sürdürdü: \"Bu problemi Türkiye, İran, Mısır, Pakistan hata D-8 Ülkeleri ilave edilerek oluşturulacak bir İslam Barış Gücü ile bu bölgedeki yangın söndürülmelidir.\"

 

İran ile Problemi Hükümet Başlattı

Hükümetin Suriye ve Irak politikasının hatalı olduğunu hatırlatan Canbey, son olarak,\"İran ile Türkiye`nin hiçbir sorunu yok iken, getirdik Malatya`da bir füze kalkanını koyduk. Bu sadece İran ı gözetliyor ve İsrail`in güvenliğini sağlıyor. Yani biz İsrail`in güvenliğini Amerika istedi diye üzerine NATO kılıfı geçirilmiş bu kalkanı getirdik kendi topraklarımıza yerleştirerek İran`la problemi biz başlattık\" ifadelerini kaydetti. (Osman İçli-İLKHA)