Arıların oğul vermesiyle başlayan yolculuğu, “kraliçe”, “işçi” ve “erkek” arıların disiplin içerisinde çiçekten çiçeğe nektar toplama heyecanı yıl boyunca farklı bölgelerde sürüyor. 1-2 kilo ham nektar toplamak için bir gün boyunca aralıksız çalışan ortalama 900 arı, topladığı nektarın ancak bir kısmını bala çevirebiliyor. Çiçek özlerinden elde edilecek balın oranı ise arıların topladığı nektarın şeker yoğunluğuyla orantılı.

Ortalama 17 bin bal arısı 450 gram saf bal elde etmek için 10 milyon civarında çiçeği ziyaret ediyor. Arıların günlük yiyecek bulabilmesi için de yaptığı bir gezinti yaklaşık 30 dakika sürüyor ve bu esnada yaklaşık 500 çiçek ziyaret ediliyor.

Üreticiler ise verimli bal elde edebilmek için arılarla birlikte yolculuğa çıkıyor. Bir yılda ortalama 3-4 mekan değiştiren arıcılar, mevsime göre farklı bölgelerden farklı bal verimi elde ediyor. Hasat dönemini yaylalarda tamamlayan üreticiler, yeni bir yolculuk için ise rakımı düşük bölgelere göç ediyor.