MERSİN - Çevre ve Tüketici Haklarını Koruma Derneği (ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, akaryakıt başta olmak üzere yapılan zamlar ile Suriye`den gelenlere sınavsız üniversite konusu dâhil birçok uyarıda bulunarak taleplerini dile getirdi.
Vatandaşa Acıyın Biraz
Zengin ve fakirden eşit miktarda alınan ÖTV, KDV gibi vergilerin adil olmadığını vurgulayan ÇETKODER) Genel Başkanı Mustafa Göktaş, \"Devlet israfı önlemeli, gereksiz yatırımın önünü kesmeli, lüks harcamadan kaçınmalı, makam arabası saltanatından vazgeçmeli, lojman saltanatından, vali konağı, hükümet konağı, adalet sarayı, hekim evi, öğretmen evi, ordu evi, polis evi gibi birçok harcamanın önüne geçmeli. Her iki yıla bir makamların tefrişatları ve mobilyalarının değişmesinin önüne geçmeli. Elektrik başta olmak üzere birçok alandaki kayıp ve kaçak önlemeli. Kayıt dışı istihdamı önlemeli. Sağlıkta tasarrufa gidip, milletin canının söz konusu olduğu olayda musluğu kısacaksınız, ülkenin her yerinde inşaat yapılıyor diye müteahhit firmalara musluğu açacaksınız. Bunun mantığı yok. Vatandaşın alım gücü düşmüştür. Vatandaş yeni gelen zamların geri çekilmesini istemektedir. Bu zamlar, gerek vergilerde, gerek harçlarda ve gerekse diğer tüm ücretlerde haksız ve adaletsizdir. Bu zamlar geri çekilmeli, harçlar ve vergiler gözden geçirilmelidir \" dedi.
Ülkemizin İnsanı Üvey Evlat mı?
Suriye`den gelen sığınmacılara üniversitelerin kapısının açılacağı yönündeki haberleri hatırlatan Göktaş, sözlerini şöyle sürdürdü: \"Sınav yok, belge istenmiyor, buyurun gelin okuyun deniyor. Böyle ciddiyetsizlik olur mu? Bu hangi mantık ve düşüncenin ürünü? Benim ülkemin vatandaşı üvey evlat mı? Yıllardır okul, dershane, özel hoca üçgeninde soydurduğumuz ve oylum, oylum oydurduğumuz vatandaşımızın (velimiz, öğrencimiz, ailelerimiz) ne suçu var? Madem sınavsız, belgesiz üniversitenin kapısını açıyorsunuz, öncelikle kendi ülkemizin çocuklarına açın. İlkokuldan başlıyor lise sona kadar sınav, dershane, özel hoca, okul üçgeni içinde ömür tüketiyor. Günah değil mi? Bu adil olmayan, eşitlik ilkesine ters olan, eğitim ve öğretim fırsatlarına aykırı olan tutumun elden geçmesi lazım. Suriye`den gelenlere böyle bir hakkı tanıyorsanız, bundan böyle bizim çocuklarımıza da bu hakkı tanıyınız. Bizim suçumuz ne? Bu ülke insanının suçu ne? Üniversiteye girmek ve hayatta başarılı olmak için çaba harcayan, bir ömrünü harcayan, servetini harcayanların suçu günahı ne? Okuyacağım adam olacağım derken o sınav, bu sınav, o dershane, bu okul, bu hoca diyerek bunalıma girip canına kıyanlar ne olacak, onların mağdur aileleri ne olacak? Bu kararın gözden geçirilmesi gerekir.\" (Osman Öksüz - İLKHA)