Abdulmaksut, Kahire`de gazetecilere yaptığı açıklamada, “İslam ve Peygambere karşı yapılan bu hakaretler pek çok kez, pek çok şekilde tekrarlandı ve dünyadaki 1 milyardan fazla Müslümanın öfkelenmesine, şiddet olaylarının yaşanmasına sebep oldu” dedi.

“Karikatürün yayımlanmasından sorumlu kişilerin yargı önüne çıkarılabilmesi için hukuki süreci değerlendirecek Mısırlı ve Fransız avukatlardan bir grup kurduk” diyen Abdulmaksut, Birleşmiş Milletler`i, semavi dinlere dil uzatılmasını suç sayan bir kanun çıkarmaya, hakaret eden ülkeleri özür dilemeye ve olayın faillerini dinlere hakaret suçundan yargıya sevk etmeye çağırdı.

Hürriyet ve Adalet Partisi (HAP) Yönetim Kurulu Üyesi Ferid İsmail ise AA muhabirine yaptığı açıklamada, partisinin Hz. Muhammed`e hakaret içerikli yayın yapan kişi ve kurumlara karşı yargıyı hareket geçirmek için çaba sarf edeceğini söyledi.

Fransa`da haftalık yayımlanan, “Charlie Hebdo” adlı mizah dergisi, 19 Eylül Çarşamba günü Hz. Muhammed`e hakaret içeren karikatür yayımlamıştı.

Fransa dün, karikatür karşıtı yaşanabilecek olaylara karşı Mısır`ın da aralarında bulunduğu 20 Arap ülkesindeki Fransız okul ve kültür merkezlerini geçici kapatma kararı almıştı.

Fransa`daki karikatür krizi ABD`de çekilen Hz. Muhammed`e hakaret içerikli filmin oluşturduğu krizden 2 hafta sonra meydana geldi. Film karşıtı düzenlenen gösterilerde, ABD`nin Trablusgarp Büyükelçisi Chris Stevens`ın da aralarında bulunduğu çok sayıda kişi ölmüştü. (AA)