Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Ban Ki-mun, İslam`a hakaretler içeren film için, ‘‘Utanç verici birşey. Başka insanların inançlarına saldırmak fikir özgürlüğü olamaz. Bu saygısızca hareket durmalı ve herkes insanların inanç, kültür, geçmişlerine saygı duymalı ki bu medeni olmanın ilk şartıdır`` dedi.

BM 67. Genel Kurul çalışmaları öncesi basın ile bir araya gelen Ban, iki yıl önceki karikatür krizini hatırlatarak, ‘‘Şimdi yine aynısı yapılıyor ve utanç verici, terbiyesizce. Yine insanların değerlerine, inançlarına saldırarak provoke etmeye çalışıyorlar. Birçok lider buna tepki gösterdi, ben de onların içindeyim. Buradan uyarıyorum, bu tür sorumsuz ve terbiyesizce hareketler durdurulmak zorunda. Bu çok önemli. Dünyadaki tüm insanların, toplulukların inanç, değer, kültür ve tarihlerine herkesin derinden saygı duyması gerekiyor" diye konuştu.

BM`nin insan hakları ve özgürlüklerinin teminatı için var olduğunu kaydeden Ban, film karşısında suskun kalanlara da sitemde bulundu. BM`nin 193 üye ülkesi olduğunu anımsatan Ban, ‘‘Bir haksızlık, saygısızlık, hoşgörüsüzlük olunca tüm dünya liderleri tepki verip birlik olduğunu göstermeli`` şeklinde konuştu.

Bazı insanların hassasiyetleri kötü amaçla kullanma gayretinde olduğuna işaret eden Ban, uluslararası toplumun birlikte hareket etmesi durumunda bu art niyetli kimselerin amaçlarına ulaşamayacağını anlattı. Bir gazetecinin, ifade özgürlüğünün BM tarafından korunup-gözetilmesi yönündeki sorusuna Ban, `‘İfade özgürlüğü, bir araya gelme hürriyeti gibi konular temel insan haklarıdır. Ancak aynı zamanda dine taciz de fikir hürriyeti olamaz. İfade hürriyetini korumak adeletin tesisi için şarttır ancak kimileri bunu provokasyon için, başkalarının inanç ve değerlerine saldırı için kullanıyorsa böyle bir hakkın korunması da olmaz`` cevabını verdi.