Cezayir Milli Eğitim Bakanı Nuriye bin Gabrit Türkiye’de 28 Şubat sürecinde uygulanan kimi uygulamaları Cezayir’de uygulamaya başladı.
Sözde eğitim reformuna, Arapça ve din derslerinin azaltılması ile başladı. Cezayir’i Fransız sömürgesi sanan bakan Cezayir'de soykırım yapan Fransızların diline büyük bir ehemmiyet verdi ve Fransızca eğitim saati artırıldı.
Cezayir'i "Arap ve İslam dünyasından uzaklaştırma” projesinin bir diğer ayağı “ders kitaplarından ayetlerin ile hadislerin çıkarılması” takip etti.
Her ne kadar bakan çok sert eleştirilerin odağı olsa da sözde reformist/batıcı tutumundan vazgeçmiyor.
Siyonist sevdalısı
"Hazırlık sınıfı coğrafya kitaplarındaki haritada Filistin yerine İsrail yazılması" Gabrit dönemi uygulamalarından biri. Yoğun tepkiler üzerine kitaplar toplatıldı.
Ülkede büyük infiale yol açtı ve Eğitim Bakanı'nı bir kere daha eleştirilerin odağına yerleştirdi. Özellikle sosyal medyada Bakan'a yönelik sert eleştiriler içeren paylaşımlar sonrasında, söz konusu kitaplar toplatıldı.
Kur’an Kurslarını kapatma derdinde
Bin Gabrit, iki yıl önce Kur'an-ı Kerim kurslarının kapatılması, bunların eğitim bakanlığına devredilmesi ve anaokuluna dönüştürülmesi için din işleri bakanlığı ile bir görüşme yürüttüklerini açıklamış ve yine tepki toplamıştı. Zira Cezayir halkı, bakanın Kuran’ı Kerim kurslarını Eğitim Bakanlığına bağlama isteğinin altında bu kurumları adım adım kapatmak olduğunu biliyor.
Besmele ve namaz düşmanı
2017-2018 yılı eğitim dönemine başlarken okul kitaplarından Besmeleyi çıkarttığı için tepki çekmişti. İstikrarlı bir şekilde her yıl Cezayir halkını geren uygulamalara imza atan bu yıl ise Bin Gabrit "Öğrenciler, okullara eğitim için gidiyor, başka bir şey için değil. Bu uygulamanın (namaz) yeri okul değil, evdir." Sözleri ile şimşekleri üzerine çekti.
Nitekim Cezayir basını Bin Gabrit'in, milli eğitim müdürlerine okullardaki ibadethanelerin kapatılması ve bu bölümlerin, eğitim kurumlarındaki sınıflara dönüştürülmesi talimatını verdiğini yazdı.