VAN - Van Gökkuşağı Eğitim Kültür ve Yardımlaşma Derneği`nde yapılan basın açıklamasını Gökkuşağı Derneği Genel Sekreteri Kemal Çelen okudu. Çelen, geçen yıl yaşanan deprem sonrası eğitim alanında yaşanılan sıkıntıların daha fazlasını 2012-2013 eğitim-öğretim yılının başında yaşadıklarını belirtti.
 
Deprem sonrası yaklaşık 2 ay kadar çocukların okula gidemediğini hatırlatan Çelen, "Öğretmenlerimiz mağdur olmuşlardır. Daha sonraki süreçte, ikamet edecek ev bulamayan ve depremin şokunu üzerinden atamayan öğretmenlerimiz ve çocuklarımız artçı depremler eşliğinde hasar derecesi net olarak bilinmeyen binalara, eğitime devam adı altında sokulmuşlardır. Çocuklarımız, telafi eğitimi adı altında sırf müfredata uysun diye ne yapıldığı çokta belli olmayan sıkıştırmalı bir eğitim-öğretim programına tabii tutulmuşlardır" dedi.
 
"Yine Çocuklarımızla Sıkıntılı Günler Yaşıyoruz"
Hasar gören okulların güçlendirilme faaliyetlerinin geç yapılmasını eleştiren Çelen, "Haziran ayıyla birlikte okulların tatile girmesinden bu yana 3 aylık dönem içerisinde okullardaki güçlendirme faaliyetleri yapılmayıp Eylül ayının girmesiyle okul binaları güçlendirme çalışmalarına tabii tutularak tam bir inşaat alanına dönüştürülmüştür. Okullar açıldı. Fakat Van halkı olarak yine çocuklarımızla sıkıntılı günler yaşıyoruz. Çocuklarımız taşımalı eğitim yoluyla diğer okullara taşınmakla birlikte tam da faaliyete sokulmamış binalarda eğitim, öğretim görmektedirler" ifadelerini kullandı.
 
Okulların birleşmesiyle öğrencilerin sınıflarda adeta balık istifi gibi yığıldığını söyleyen Çelen, okulların fiziki imkan yetersizliklerinin de had safhada olduğunu dile getirdi.
 
"Güçlendirme Çalışmaları Neden Eylül Ayında Başlatıldı?"
Yetkilere seslenen Çelen, "Acaba, bunca öğrencinin, öğretmenin ve velinin sıkıntılarını görmezden gelerek Van`da eğitim-öğretim zamanında başlamıştır, diyebiliyorlar mı? Haziran, Temmuz, Ağustos aylarında güçlendirme çalışmaları yapılması gerekirken bu tür çalışmalar neden Eylül ayına girerken başlatıldı? Eylül ayında böyle bir sıkıntının oluşacağını acaba yetkili kurumlar öngörememişler midir?" sorularını yönelten çelen bir an önce bu duruma çözüm bulunmasını istedi.
 
"Mağduriyetler Giderilsin"
Çelen son olarak Eğitim alanındaki sorunların çözümü için, "Binalar faaliyete geçene kadar okullar tatil edilmelidir. Televizyon yayını yoluyla bazı dersler işlenmelidir. 1. ve 8.sınıflar zamanında pedagojiye uygun olarak fiziki şartları iyileştirilmiş sınıflarda eğitim öğretime başlamalıdır. Öğretmenlerimizin, çocuklarımız ve velilerimizin mağduriyetleri giderilmelidir" önerilerini sundu. (Fırat Arslan - İLKHA)