MERSİN-Sıcak ve nemli yaz sezonundan dolayı yaylalara giden birçok kişi havaların soğuması ile yaylalardan dönerken, yaylada kalan yayla sakinleri ise yaklaşan kış nedeni ile başta pekmez ve bandırma olmak üzere kışlık hazırlıkları yapmaya başladılar.

 

Başta, Tarsus`un Sebil Beldesi, Çamlıyayla da kalan yayla sakinleri kışın yaklaşması ile olgunlaşan erik ve üzümlerden pekmez ve bandırma yaparak kışı karşılamaya hazırlanıyor.

 

Yaylalarda Ağustos sonlarında alaca düşmeye başlayan ve pek alıcısı bulunmayan erik ve üzümler, halk arasında bandırma olarak adlandırılan cevizli sucuk ve pekmez yapılarak değerlendirilmeye çalışılıyor. Bağda kalan üzümler önce toplanarak, şirehane olarak adlandırılan yerde ayaklar ile ezildikten sonra, üzümlerden çıkan su büyük kazanlara konularak kil toprağı ile kaynatılıyor. Kaynatılan üzümden elde edilen şirenin bir kısmı pekmez için ayrılırken, diğer kısmı ise iplere geçirilen cevizlerin bu şireye batırılarak elde edilen bandırma için ayrılıyor.

 

Yapılan pekmez ve bandırmalar Yayla halkının gerek kendi kışlık tüketimi için gerekse, satmak için kullandıkları belirtildi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)