Yaşanan ekonomik saldırıların ardından piyasada ürünlere gelen fiyat artışı vatandaşı mağdur etmeye devam ediyor. Özellikle vatandaşın günlük ihtiyacını karşılayan sebze ve meyve fiyatlarındaki artış ise adeta cep yakıyor. Sebze ve meyve fiyatlarında yaşanan fiyat artışını önlemek amacıyla kimi büyükşehirlerde tanzim satış noktasının kurulması kısmen fiyatların düşmesinde etkili olsa da vatandaşlar, soruna yönelik kalıcı bir çözüm getirmeyeceği düşüncesinde.
Artan sebze fiyatlarının önüne geçmek amacıyla ülkenin bazı büyükşehirlerinde uygulamaya konulan tanzim satışıyla ilgili İLKHA'ya konuşan Batmanlılar, tanzim satış noktalarının sevindirici olduğunu ancak sadece büyükşehirlerde değil, ülke geneline yayılması gerektiğini belirttiler.
Hükümete çağrıda bulunan vatandaşlar, söz konusu duruma kalıcı çözüm için üretime yönelik hamlenin yapılması gerektiğini ifade ettiler.
Tanzim satışını seçim hamlesi olarak gören kimi vatandaşlar da daha önce de zamların yaşandığını fakat buna karşı tanzim satış yerlerinin açılmadığını kaydettiler.
"Tanzim satış yerleri açılırsa fiyatlar düşecektir"
Batman'da da tanzim satış noktalarının açılmasını istediklerini belirten vatandaşlardan Arap Çoban, "Sebze ve meyve fiyatlarının stokçular yüzünden yükseldiğini düşünüyorum. Çünkü mal az olduğu zaman fiyatlar yükseliyor. Bir mal piyasada bol olduğu zaman fiyatlar da haliyle düşüyor. Millet fırsatçıdır. Fiyatların yükselmesinde suçlu, malı toptan alıp stok yapanlardır. Stok yapılınca mal az oluyor, bu sefer de fiyatlar yükseliyor. Tanzim satış noktaları mutlaka faydalıdır ama yetersizdir. Her il de tanzim satış yerleri olursa fayda verir diye düşünüyorum. Bizler Batman'da da tanzim satış noktalarının açılmasını istiyoruz. Açılırsa fiyatlar düşecektir. İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılmalı çünkü bunun çiftçiye faydası olacak. Tanzim satış noktaları tam anlamıyla çözüm olmaz, bence yetersizdir." dedi.
"Denetim olsaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi"
Sebze ve meyve başta olmak üzere ürünlerde yaşanan fiyat artışındaki sebebin denetimsizlikten kaynaklandığını savunan Orhan Bozkurt, "Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi denetimin olmamasından kaynaklanıyor. Ortamda bir boşluk, denetimsizlik var. Denetim olsaydı fiyatlar bu kadar yükselmezdi. Tanzim satış noktaları bir nebze de olsa vatandaşın derdine derman olur. Tanzim satış noktalarının olması halk tarafından destekleniyor. Çünkü en azından fırsatçılara meydan verilmiyor. Onun için tanzim satış noktalarının olması piyasanın ateşini biraz düşürüyor. Bulunduğumuz yerde de tanzim satış noktalarının olması gerekir. Bence ilaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılmalıdır. Bu, çiftçilerimize destek olur. Şu an çiftçilerimiz çok sıkıntıdadır. Tanzim satış noktalarının her hâlükârda faydası var." ifadelerini kullandı.
"Devlet kalıcı çözüm getirmek istiyorsa üretime yönelik hamleler yapmalı"
Tanzim satış noktalarının faydasının olduğunu fakat bunun kalıcı bir çözüm olmadığını söyleyen Adnan Çetiz, "Fırsatçılar yüzünden sebze ve meyve fiyatları yükseldi. Belki de piyasayı kaos ortamına sürükleme düşüncesi vardı. Hükümete karşı mı yoksa başka bir amaçla mı bu yapıldı bilemiyoruz fakat aniden fiyatların yükselmesi hayra alamet değildi. Devlet kendince tanzim noktaları açarak önlem almaya çalıştı. Elbette faydası var ama çözüm değil. Fiyatların yükselmesinde suçlu esnaf değil. Denetleme yapması gereken devletin kurumlarıdır. Denetleme yapılmadığı için komisyoncular da bunu fırsata çevirdi. Bunun acısını da halk çekti. Devlet kalıcı çözüm getirmek istiyorsa üretime yönelik hamleler yapması gerekiyor. Maddi noktada üreticilere destek olunmalıdır. Bulunduğumuz yerde tanzim satış noktasının olması halka faydası olacaktır. İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılması fiyatlara da yansıyacaktır. Tanzim satış noktalarının seçim hamlesi olduğunu düşünüyorum. Daha önce bu kurulmalıydı. Geçtiğimiz yıllarda da bu durum vardı ama devlet bir şey yapmadı. Bu sadece halka yönelik yapılan bir çalışma değil." şeklinde konuştu.
"İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılmalı"
Tanzim satış noktalarının devamlı olması gerektiğini aktaran Adnan Onay, şunları söyledi:
"Sebze ve meyve fiyatlarının yükselmesi nedeniyle 3-4 aydır ne domates ne patlıcan ne salatalık ve ne de meyve eve almamışım. Fiyatların yükselmesinde suçu esnaf ve halciler de görüyorum. Tanzim satış noktalarının açılması iyi olur, yalnız bu devamlı olmalıdır. Bulunduğumuz yerde tanzim satış noktalarının açılmasını istiyoruz. İlaç, gübre ve tohuma da tanzim satış noktalarının açılmasını istiyoruz. Tanzim satış noktaları seçimden sonra da devam etmelidir, etmezse demek ki bu seçim hamlesiydi diyeceğiz."
"Fiyat artışında suçlu devlettir"
Ürünlerde yaşanan fiyat artışındaki suçu devlette gören Selman Türkan, şöyle konuştu:
"Artan ilaç, gübre, yakıttan dolayı sebze ve meyve fiyatları yükseldi. İklim olayları da bunun için bir sebep oldu. Bana göre fiyat artışında suçlu devlettir. Çünkü gerekli tedbirler alınmıyor, destekler de verilmiyor. O yüzden üreticilerin yapacağı bir şey kalmıyor. Ekonomik sıkıntıdan dolayı fiyatlarda artış oluyor. Tanzim satış noktaları bir nebze de olsa vatandaşın derdine derman olur. Fiyat da düşer. Sadece meyve ve sebze için değil, her şey için tanzim istiyoruz. Yakıtta, kırmızı ette de tanzim satış noktası olsun. Olursa fiyatlar düşecektir. Bulunduğumuz yerde tanzim satış noktalarının açılmasını istiyoruz. İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılmalı. Çiftçiler de ucuza üretebilmelidir. Ama bence bu tanzim satış noktaları bir seçim hamlesidir. Daha önce de zamlar oldu, böyle tanzim satış yerleri açılmadı."
"Tanzim satış tüm ürünlerde olursa her şey normale döner"
Ziver Aslan, "Bazı kesimler tarafından sebze ve meyve fiyatları bir anda yükseltildi. Nasıl yükseldiğini bilemiyoruz. Biber, patlıcan normal fiyatlarının 2-3 katına çıktı. Bu da haliyle durumu düşük olan kişileri de etkiledi. Fiyatların yükselmesinde suçlu halciler olabilir. Tanzim satış noktaları bir bakıma vatandaşın derdine derman olmuş. Açıldıktan sonra fiyatlar normal seviyesine gelmiş. Bulunduğumuz yerde de tanzim satış yerlerinin açılmasını istiyoruz. Sadece sebze ve meyvede değil, diğer ürünlerde de olursa her şey normal seviyesine gelir. İlaç, gübre ve tohumda da tanzim satış noktaları açılmalıdır. Çünkü bu, çiftçiye ilaç olur." açıklamasında bulundu.
"Tanzim satış bana göre seçime yönelik bir çalışmadır"
Tanzim satış noktalarının ülke geneline yayılması gerektiğini belirten Bilal Cihangir de şunları kaydetti:
"Bazı kesimler kafalarına göre sebze ve meyvede fiyatlarda artışa gitti. Bunun için tanzim satış noktalarının kurulması biraz faydalı oldu. Fiyatlarda biraz düşüş var ama eskiye nazaran halen fazla. Sebze ve meyve fiyatlarının artışında suçlu bence komisyonculardır. Tarladan elmanın kilosunu 1-1,5 liraya alıp burada 5-6 liraya satıyorlar. Tanzim satış noktaları iyidir ama yeterli değil. Fiyatların daha da inmesini istiyoruz. Bulunduğumuz yerde de tanzim satış noktaları açılmalıdır. Halka ne faydalıysa onun olmasını istiyoruz. Tanzim satış yerleri bana göre seçime yönelik bir çalışmadır ama faydası da var. Bunun tüm Türkiye'ye yayılması lazım." (Mehmet Fatih Akgül, Mehmet Sait Çelik-İLKHA)