ADANA - Çarpık yapılaşmanın çok yoğun olduğu kentlerin başında gelen Adana`da, \" Eski Adana\" diye tabir edilen mahallelerde kimi evlerin 50 yılı aşkındır ayakta durduğu, çarpık yapılaşma nedeniyle sokak aralarının 3 metre gibi bir genişliğe sahip olduğu ve bu sebeple yangın ve acil hasta durumlarında itfaiye ve ambulansların giremediği belirtiliyor.

 

İlke Haber Ajansı olarak Adana Büyük Şehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığı yetkilileriyle Adana`da kentsel dönüşümün dünü, bugünü ve yarını hakkında genel bir bilgi aldık.

 

\"Projeler Tamamlandı Mahalle Sakinleriyle Görüşmelere Başlayacağız\"
Adana Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanlığında görevli Kentsel Dönüşüm Uzmanları, \"Adana`da kentsel dönüşüm 2006 yılında 3 mahallede başladı. Bu mahalleler, Sinanpaşa, Fatih ve Göl mahalleleridir. Yapılan saha çalışması sonucunda Sinanpaşa Mahallesinde proje tamamlanmış ve vatandaşla görüşülmeye başlanmış ve mahallelinin yüzde 90`ı ikna edilmişti ki, sonrasında vatandaşa ödenecek ödeneğin bulunmasında sıkıntı yaşanınca bu mahallemizdeki çalışmalarımızı beklemeye aldık. Göl mahallesi de aynı şekilde yaşanan sorunlar nedeniyle bekletiliyor. Ama meclisten karar çıktı, tekrardan saha çalışmaları güncellenecek ve görüşmelere devam edilip Sinanpaşa ve Göl Mahalleleri`nde vatandaşla görüşmelere devam edilecek. Fatih Mahallemizde ise proje çizildi ve onay aşamasına gelmiş durumda. Onay verildikten sonra vatandaş görüşmelerine ivedilikle başlanacak\" şeklinde konuştular.

 

\"2009 Yılında 3 Mahalle Daha Eklendi\"
2009 yılına gelindiğinde kentsel dönüşüme 3 mahallenin daha eklendiği belirten uzmanlar, \"2009 yılında Köprülü, 2000 Evler ve Ziyapaşa mahallelerinde de çalışmalara başlandı. Köprü Mahallesinde, saha çalışmaları bitmiş durumda. Projenin onayından sonra vatandaş görüşmelerine başlamayı düşünüyoruz. 2000 Evler Mahallemizde, saha çalışması bitmiş ve ihale sonuç aşamasına gelmiş durumda. İhale sonuçlanır ve proje onaylanır onaylanmaz mahalle sakinleriyle görüşmeler başlayacak. Son olarak Ziyapaşa Mahallesi`nde ise, henüz çalışmalara başlanmadı. 2013 yılının başında önce saha çalışması yapılacak ardından ihale yapılıp onay aşaması beklenecek ve daha sonra diğer mahallelerimizde yaptığımız gibi mahalle sakini vatandaşlarımızla görüşmelere başlanacak\" ifadelerini kullandılar.

 

\"Amacımız Vatandaşları Daha Ferah Bir Yaşantıya Kavuşturmak\"
Bu işin sanıldığından kolay bir iş olmadığını belirten kentsel dönüşüm uzmanları, \"Kentsel Dönüşüm uzun bir süreç isteyen bir program. Çok para gerektiren ve sabır isteyen bir iş. Her safhası ayrı bir titizlik istiyor. O nedenle çok dikkatli olmak zorundayız, çünkü amacımız vatandaşları daha ferah bir yaşantıya kavuşturmak, onları yerlerinden yurtlarından etmek değil\" şeklinde konuştular.

 

Önümüzde yerel seçimlerin olduğu düşünüldüğünde her yerel seçim öncesinde olduğu gibi Kentsel dönüşümün aksaması düşünülürken, uzmanlar bunun aksine görüş belirterek, oturmuş bir sistem olduğunu ve projelerin aksamayacağını ifade ediyorlar. Bakalım Adana İçin zaman neyi gösterecek. (Mustafa Çiçek - İLKHA)