VAN - Van`da 2 Eylül Pazar günü yaşanan sel felaketinde birçok köy zarar gördü. Bu köylerin içinde en çok zarar gören köy Özalp`ın Boğazkesen köyüydü. Boğazkesen köyünde yaşanan sel felaketinde 2 kişi hayatının kaybetmiş, yüzlerce hayvan telef olmuş ve ekili araziler kullanılamaz hale gelmişti.

O gün yaşanan sel felaketinde Boğazkesen köyü gibi birçok köy zarar görmüştü. Bu köylerden biri de Van`ın Gürpınar ilçesine bağlı Topsakal (Paçan) köyü. Van Köyleri Dayanışma Derneği yetkilileri de köyün sorunlarını yerinde görmek için Paçan köyünü ziyaret ederek mağdur köylülerin sıkıntılarını dinledi.

Köylüler yaşanan sel felaketi sonrası içme sularının tahrip olduğunu bu yüzden atlarla ve traktörlerle su taşımak zorunda kaldıklarını belirterek yetkililerin bir an önce kendilerine bir yardım eli uzatmasını istedi.


Susuzluktan Köyde Hastalık Çıkabilir
Köylülerin sel sonrası mağduriyetlerini dile getiren Paçan köyü Muhtarı Mübin Çapkın, öncelikle dernek yetkililerine kendilerini ziyaret ettikleri için teşekkürlerini sundu. Çapkın, köylerinin sel sonrası arazilerin tamamen tahrip olduğunu belirterek, "Arazimiz tahrip oldu bu yüzden ot fiyatları da fırladı. Hayvan fiyatları da birebir düştü. Taziye evimizin içi tamamıyla çamur dolmuş. Dilekçemi Devlet Su İşlerine verdim. Köye istinat duvarı yapılmasa daima halimiz böyle olacak. Biz traktörlerle dağda su getiriyoruz. Biz sadece Kış gelmeden bu işe bir el atılsın istiyoruz. Susuzluktan köyde hastalık da çıkabilir. Suyumuzu düzeltmek ve bu araziye DSİ veya herhangi bir kurum aracı olursa köyümüzü temizlemesini istiyoruz" dedi.


Daha önce böyle bir felaket yaşamadıklarını belirten Muhtar Çapkın, "Taziye için bir araba kereste getirmiştik. Sel hepsini alıp götürmüş. Greyderi götürdük yapamadı. Benim köylümün yüzde ellisi bütün biçenekleri bu dağdadır. Tamamıyla yol tahrip olmuş. Bir an önce bu yolları yapsınlar. Selden sonra İl Özel İdare`den geldiler. Su tespiti için gelmişler. Özel idare müdürü ile görüştüm bana dediler geleceğiz ama ne zaman gelecekler bilmiyoruz" şeklinde konuştu.


Yaşanan sel felaketinde zarar gören taziye eviyle ilgili görüştüğümüz köy imamı M. Sıdık Karakuş sel nedeniyle taziyelerinin yarıda kaldığını belirterek "Taziye evinin üzerine Kuran Kursu yapmayı düşünüyorduk. Malzeme istemiştik. O da selden dolayı hepsi gitti. Briketleri su alıp götürmüş. Çimentoların yarısı gitmiş, yarısı da taş olmuş. Almış olduğumuz keresteler de sel içinde akıp gitmişler, yarısı burada yarısı gitmiş" ifadelerini kullandı.


"Devlet Tarafından Gelen Bir Yardım Yok"
Şu an en büyük sıkıntılarının içme suyu şebekesi olduğunun altını çizen Karakuş, "Millet traktörle su taşıyor. 1 haftadır köyde su yok. . Abdest suyu, milletin ihtiyacını gidermiyor. Köyün sıkıntısı çok... Yetkililerden yardım talep ediyoruz. Derenin iki tarafından çimentolarla kaplansın. Islahı yapılsın. Ondan dolayı sel bu kadar zarar verdi. Devlet tarafından gelen bir yardım yok. Basın ve medya kuruluşları da sıkıntılarımızı dile getirmedi" şeklinde konuştu.


"Eşyalarım Hepsi Suyun İçinde Kaldı"
Selde geceyi dışarıda geçirmek mecburiyetinde kaldıklarını söyleyen Yusuf Kiraz adlı köylü, "Gece on ikiye kadar suyun içinde kaldık. Evimiz çatlamış. Otlarımız gitti. Perişan olduk. Oturma halimiz yoktur. Dışarıda kalmışız. Eşyalarım hepsi suyun içinde kaldı. Mağduruz. Bir sürü toprak girmiş eve. Hepsini kürekle çıkardık. Otumuz gitmiş. 2 bin bağ sele gitti. Kalanını da hayvanlar yiyemez" dedi.


Ne Yapacağımızı Bilmiyoruz!
Abdulselam Demir adlı köylü ise selde yaklaşık 10 milyar kadar zarar gördüğünü belirterek, "Çadırda eşyalarımız vardı. Sel gelince olduğu gibi hepsini götürdü. Buzdolabı, televizyon, çamaşır makinesi… Yaklaşık on milyar eşyamız gitti. Ev de oturacak gibi değil. Ne yapacağımızı bilmiyoruz" diye konuştu. (Rıdvan Kasap/ Fırat Arslan- İLKHA)