Zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılması, öğrencilere istedikleri dersi seçme imkânı tanıdı. Ancak veliler, seçmeli derslere ideolojik bakan bazı öğretmen ve yöneticilerin yönlendirmesiyle karşı karşıya. İzmir`de bazı okullarda çocukları için Kur`an ve siyer derslerini seçen velilere, "Bu dersi okutacak öğretmenimiz yok, başka dersi seçin." denildi. Karabağlar Cumhuriyet Ticaret Meslek Lisesi`nde okuyan bir kız öğrenci, Kur`an dersini seçmek istediğinde, "Siz zaten bu dersleri dışarıda öğreniyorsunuz. Bunu okulda öğrenmenize gerek yok." diye geri çevrildiğini iddia etti. Güzelbahçe`de bir lisede ise seçmeli derslerden sadece 5`inin öğretmeninin bulunduğu söylenen veli G.T.`ye, çocuklarının seçilen derslerde yeterli talebin olmaması halinde açıkta kalabilecekleri uyarısı yapıldı.

İsminin açıklanmasını istemeyen bir veli ise Bornova`da çocuğunun devam ettiği okulda yöneticilerin kendisine, "Kur`an dersini verecek öğretmen yok. Başka bir ders tercih edin." dediğini ancak kendisinin bunu kabul etmediğini dile getirdi. Karşıyaka`da oturan başka bir veli de aynı muameleyle karşılaştığını söyledi. Çocuğunun Kur`an ve siyer derslerini almasını isteyen veli A.Ö.`ye ise 10 kişinin tamamlanamayacağı söylenerek başka bir dersi seçmesi istendi.

İzmir İl Milli Eğitim Müdürü Vefa Bardakcı, Kur`an dersi için öğretmen sıkıntısının söz konusu olmadığını, velileri bu şekilde yönlendirmeye çalışan okul yöneticilerinin kendilerine bildirilmesi halinde gerekenin yapılacağını söyledi. Bardakcı, "Kur`an dersini kimin vereceği sorusunun cevabını biz veririz. Bu, okul yöneticilerinin vereceği bir cevap değil. Bir okulun müdürü veya başka bir yöneticisi, `O dersi seçmeyin, bunu seçin.` diyemez. Bakanlığımızın bu konuda genelge ve talimatları var. Buna rağmen kimse velilerimizi yönlendirmeye kalkmasın. Her velimiz, istediği dersi seçecek. Bu türden yaklaşım ve yönlendirmelere asla itibar etmesinler. İstedikleri dersi, gönül rahatlığıyla seçsinler." diye konuştu.

Ders seçiminde süre uzatılmalı

Türk Eğitim-Sen İzmir 1 No`lu Şube Başkanı Merih Eyüp Demir de Kur`an ve siyer gibi derslerin seçimiyle ilgili bazı okullarda sıkıntı olduğu yönünde duyumlar aldıklarını belirtti. "Seçmeli ders seçimleri daha önce yapılsaydı okullar da hazırlık yapabilirdi. Seçmeli derslerin son güne bırakılması nedeniyle süreç sancılı olacak." diyen Demir, kendisinin de 5. sınıfta evladı olduğunu, seçmeli dersler için tanınan sürenin uzatılması gerektiğini söyledi.

`Öğretmen yok, başka ders verelim`

Ders seçimiyle ilgili İstanbul`da da benzer sorunlar yaşanıyor. Ortaokul ve liselerde seçmeli ders uygulamasında çocuklarının Kur`an dersi görmesi için okullara başvuran bazı veliler, idarecilerin `dersi okutacak öğretmenimiz yok`, `süre kısıtlı başka ders seçin` yönlendirmesiyle karşılaştı. Konuyla ilgili konuşan birçok müdür kasıtlı bir baskı olmadığını, öğretmen kontenjanlarının yeterli olmadığı için böyle bir yönlendirme yaptıklarını söyledi. Seçmeli ders listesinde Kur`an`dan yabancı dil, drama, yazarlık ve yazma becerilerine kadar birçok alternatif var. Ancak ders seçmeye gelen veliler, okul tarafından belirlenen derslerin yer aldığı dilekçenin altına herhangi bir tercih hakkı olmadan imza atmak zorunda kalıyor. Okul yöneticileri ise listede adı konmuş derslere girebilecek öğretmenleri olmamasından şikâyet ediyor.

Yeni düzenlemeyle öğrenciler, 5. ve 9. sınıfta Kur`an dersini seçebilecek. Velilerin seçmeli ders için bugün dilekçelerini okul yönetimlerine iletmesi gerekiyor. Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer tarafından 81 il valiliğine gönderilen genelgede, bir sınıfta en az 10 öğrencinin tercih etmesi halinde o seçmeli dersin verileceği belirtiliyor. Ayrıca velilerin dilekçelerinin, okulda herkesin rahatça görebileceği bir yere asılması isteniyor. Dilekçelerin, 13-14 Eylül tarihlerinde değerlendirileceği ifade ediliyor. ZAMAN