"Dinarica" adı verilen 2.1 milimetre boyutunda ve 1 milimetre enindeki salyangoz, yaşam olanı olarak kendisine suyun en temiz olduğu kaynak bölgesini seçiyor.

Türkiye`de 1985 yılından beri biyolojik zenginliği araştıran MAKÜ Eğitim Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım, dünyanın bilinen ve Türkiye`de yaşayan en küçük su salyangozu türünü saptadı.

MAKÜ Fen- Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ümit Kebapçı ve Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Su Ürünleri Fakültesi`nden Yrd. Doç. Dr. Seval Bahadır Koca ile birlikte Afyonkarahisar bölgesinde inceleme yapan Prof. Dr. Yıldırım, Dinar İlçesi`nde İncilipınar ve Karakuyu Göleti`nin kaynağında 2.1 milimetre boyunda, 1 milimetre eninde su salyangozu türünü saptadı.

Dünyaya bilimsel olarak ilk kez Burdur`dan bildirilen ve kayıtlara geçen GraecoAnatolica cinsi salyongoza, "Dinarica" ismi verildi.

En Küçük Sucul Canlı

`Dinarica` türü salyangozun dünyada sadece Dinar İlçesi`nde İncirlipınar ve Karakuyu Göleti`nin kaynağında yaşadığına dikkati çeken Prof. Dr. Mehmet Zeki Yıldırım, "Yeni tür dünyanın en küçük sucul canlılarından. Yaşam yeri açısından oldukça temiz su kaynakları ve yakın çevresinde yaşıyor. Erkek ve dişi bireyleri bulunan bu tür ülkemizin biyolojik zenginliklerinin en değerli canlı varlıklarından" dedi.

Yeni türe yaşam alanından dolayı `Dinarica` ismini verdiklerini kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, yeni türün ortalama 2.1 milimetre boyunda, 1 milimetre eninde olduğunu söyledi.

Dünyada Sadece Türkiye`de Yaşıyor

Dinarica türünün benzer türlerinin Göller Bölgesi`nde yaşadığını kaydeden Prof. Dr. Yıldırım, ancak bu türlerin daha büyük olduğunu söyledi.

`Dinarica` adı verilen türün geçmiş yıllarda Yunanistan ve Makedonya arasında iki noktada yaşadığına vurgulayan Prof. Dr. Yıldırım, "Dinarica`nın yaşayabilmesi için çok temiz su kaynaklarına ihtiyaç var. Balıkçılığın da etkisiyle BURDUR Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zeki Yıldırım, Afyonkarahisar`ın Dinar İlçesi`nde dünyada bilinen en küçük su salyangozu türünü saptadı.

Yunanistan ve Makedonya`daki su kaynakları kirlendi. Geçen yıl yaptığımız incelemede bu bölgelerde bu türlerin yok olduğunu ve hiç bulunmadığını belirledik. Bu nedenle sadece Türkiye`de Dinar İlçesi`nde yaşayan bu türün korunması gerekiyor" diye konuştu.

Yok Olma Tehlikesi Var

İncirlipınar`ın insan etkisine çok açık yerler olduğunu anlatan Prof. Dr. Yıldırım, yeni türün çok hassas canlılar olduğunu ve çevresel değişimlerden çok kolay etkilendiğini aktardı.

Türkiye`de yaklaşık 1000 salyangoz türü bulunduğunu vurrgulayan Prof. Dr. Yıldırım, "Çok narin ve çok seçici türler olmalarından dolayı maalesef yok olma tehlikesiyle karşı karşıyalar. Bulunduğu havza çok özel bir havza, bu yüzden havzanın kontrol altına alınması gerekiyor. Yoksa bu türleri çocuklarımız sadece kitaplarda görecek" dedi.

(DHA)