BİNGÖL - 2012 - 2013 Eğitim Öğretim yılının başlaması nedeniyle açıklamalarda bulunan Kalem Derneği, eğitim sürecinin daha da sağlıklı işleyebilmesi adına bir takım tavsiyelerde bulundu.

Yeni eğitim ve öğretim yılının hayırlı olması dilenen açıklamada, " Yeni bir Eğitim ve Öğretim, 1. Sınıflar için start aldı ve diğer sınıf ve okul kademeleri için 17 Eylül`de start alacaktır. Bu süreç, sağlıklı olması ve güzel neticeler vermesi umuduyla hayırlı olsun, diyoruz" denildi.

Okulda çocuklara okutulan andımızın kaldırılması gerektiği belirtilen yazılı açıklamada, "Türk olmadığı halde mecburi bir şekilde yalan söyleyen bir öğrencinin bu koca yalanın ardından " Doğruyum, çalışkanım!" demesinin acaba hangi pedagoji uzmanı tutarlı bir eğitim yöntemi olarak dillendirebilir." ifadeleri kullanıldı.

Her yeni dönemi ile birlikte eğitim noktasında tartışmaların sürekli devam ettiği kaydedilen açıklamada, "Her yeni dönemle eğitim noktasında tartışmalar hız kazanırken iş başındaki hükümetler de eğitim politikalarını yürürlüğe sokmak için öğretmen- öğrenci ve velileri kobay olarak kullanmaktan çekinmezler. Yani kısacası 80 yıllık kangren bir sistemin her yıl yamalanan eğitim sistemi insanımız üzerinde bir deneme tahtası olmaktan öteye geçmez.
Eğitime dönük sorunlar, artık yığından öte dağlaşmış bir boyut kazanırken bunun çözümü ikide bir değişen yönetmeliklerle ve değişen bakanlarla olmaz. Bunun çözümü ancak temeli Kur`an- Kerim`in " Oku, Yaratan Rabbinin adıyla!" ayetine dayanan bir eğitim modeliyle mümkündür. Talebimiz ve gayretimiz böyle bir eğitim inşası yolunda dur durak bilmeden sürecektir." denildi.

Eğitimin içler acısı hali özetle bu olduğu vurgulanan açıklamada, "Var olan sürecin daha da sağlıklı değerlendirilmesi adına hem bakanlık/müdürlük düzeyinde Milli Eğitim`e, hem uygulayıcı konumdaki yönetici/öğretmenlere hem de eğitimin en önemli ayağı öğrenci ve velilerine bir eğitim derneği olmamız hasebiyle hem İslami hem insani bir sorumluluk gereği bazı hatırlatma ve tavsiyelerde bulunmak istiyoruz: "

1-Seçmeli Dersler:
Yeni yasal çalışmalarla seçmeli ders olan Kur`an-ı Kerim ve Siyer dersi ihmale gelmemeli! " Ne yapalım dersi seçme tarihi geçti veya yeterli alt yapımız yok veya ne yapalım, öğrenciler seçmedi!" türünden bahanelerle bu güzellik ört bas edilmemeli! Bu arada bu dersleri seçme olarak son tarihin 12 Eylül Çarşamba günü olduğunu da hatırlatalım!

2- And Saçmalığı
Yıllardır, öğrencilerin üzerinde Demokles`in bir kılıcı gibi duran ve faşizan bir ruhun yansıması olan andımız ya yürürlükten kaldırılmalı ya da bu noktada öğrenciler kendi tercihleri noktasında serbest bırakılmalı! Çünkü bu and, birçok açıdan sakıncalı ve ifsad edicidir ki;

a) Ne mutlu Türk`üm, ibaresi etnik olarak Türk olmayan etnisite üzerinde zorlayıcı bir ibaredir.

b) Türk olmadığı halde mecburi bir şekilde yalan söyleyen bir öğrencinin bu koca yalanın ardından " Doğruyum, çalışkanım!" demesini acaba hangi pedagoji uzmanı tutarlı bir eğitim yöntemi olarak dillendirebilir.

c) Toplumumuzun ekser inin Müslüman olduğu düşünülürse bu ibarenin rahatlılıkla ümmet bilincinin bir terennümü olan " Elhamdullillah Müslüman`ım!" ibaresinin yerine sinsice konmuş bir ulusçu dayatmadır.

d) " Ulu" Allah (c.c) için özellik kazanan bir niteleme ve "önder" Muhammed aleyhi selam için layıkken, gidilecek yol da sadece " Sırat`el Mustakim" olarak ayetle sabitken bu nitelemelerin Mustafa Kemal`e verilmesi ve yolun onunkiyle sınırlandırılması akidevi bir sakıncadır.

3- Karma Eğitimin Sakıncaları
Yüce Allah, fıtri olarak kadın ve erkeği farklı fiziksellikte ve duygusal düzeyde yaratmıştır. Yine iki cins arasındaki cinsel yakınlaşmanın da insani bir doğallık olduğu göz önündeyken iki farklı cins arasındaki yaratılış doğallığını göz ardı ederek Karma eğitimde ısrar edilmesi bilinci bir ahlaki dezenformasyondur.

Toplumdaki ahlaki çöküşün ciddi seviyelere varmasında bu etkenin önemli bir etki olduğu araştırmalarla sabittir. Okullar ya karma eğitime son vermeli veya kız erkek sayısı yeterliyse karma uygulamadan vazgeçilmeli ya da velilerin çocuklarının işgüzar bazı öğretmenler tarafından kız erkek yan yana oturtulmaması için duyarlı davranması lazımdır.

4- Örtünmenin Gerekliliği
Nur Süresinin 30 ve 31. Ayetleri ardı sıra mümin erkek ve mümin kadınları harama bakmaktan sakındırırken bu ayetler hem karma eğitimin yasaklığı noktasında kesin bir Kur`an hükmüyken hem de ayetin devamında mümin kadınlara örtünmeleri noktasında muhakkak bir emir niteliği taşımaktadır.

Müslüman bir kızın ergen çağa gelince haliyle örtünmesi farzdır. Ergenliğin kimi kız çocukları için 9 yaşta olduğu düşünülürse ilköğretim 4. Sınıftan itibaren kız çocuklarının örtünmesi İlahi bir emir niteliği almaktadır. Bu sebeple yasal dayanağı olmayan örtü yasağındaki bu ısrardan vazgeçilmeli, kraldan çok kralcı bir mantık sergilenmemelidir.

Ayrıca velilerimizin birçoğu da geleneksel veya bilinçli bir İslami tercih içindedir. O halde, böylesi velilerin bunun ciddi manada takipçisi ve örtünen/örtünmek isteyen kız çocukları için destekçisi olması lazımdır.

5- Okul Yönetimi
Sağlıklı bir okul yönetimi, okuldaki harcamaların doğru yapılması, öğrenci ilişkilerinin bilinçli takibi ve davranışsal olumsuzlukların önlenmesi için okul-aile işbirliği önemli bir konudur. Duyarlı velilerin bu noktaya destek sağlamaları için de okul-aile başkanlığı da tercih edilebilecek bir olgudur" ifadelerine yer verildi.
(Nihat Kanat-İLKHA)