VAN - Van Hüseyin Çelik İmam Hatip Lisesi Müdürü Tekin Yürektürk, imam Hatip Liselerinin tüm engellemelere rağmen tırmanan bir başarı örneği gösterdiğini belirterek, imam hatip liselerine yoğun bir talebin olduğunu belirtti.

 

\"Son 10 Yılda Liselerimizin Önünde Katsayı Engeli Duruyordu\"
İmam Hatip Liselerinin son yıllarda önlerinin açılmasıyla yoğun bir teveccüh ve katlanan bir başarı grafiğinin olduğunu hatırlatan Tekin Yürektürk, \"Bildiğiniz üzere son 2-3 yıl öncesine kadar katsayı engelini yaşıyorduk. Son 10 yılda liselerimizin önünde bu engel duruyordu. Tabiri caizse imam hatip mezunu öğrencilerimizin ayağına 30- 40 kg ağırlığında bir taş bağlanıyor ve normal öğrencilerle yarıştırıyorlardı. İHL mezunları tüm sorulara doğru cevap verseler bile diğer lise mezunlarını 30-40 puan geriden takip ediyor ve istedikleri üniversiteleri tercih edemiyorlardı. Yalnızca ilahiyat bölümlerini ya da Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi bölümlerini tercih edebiliyorlardı. Buna rağmen hamdolsun çok güzel başarılar elde ediyorlardı\" dedi.

 

\"Katsayı Engelinin Kaldırılmasıyla Eski Güzel Günlere Dönüldü\"
Son yıllarda imam hatip liselerinin önündeki bu engellerin kalktığına işaret eden Yürektürk, şöyle devam etti: \"Son yıllarda bu liselerimizin önünde engel olan ve öğrencilerimizin tereddütte kalmalarına sebep olan katsayı engeli kaldırıldı. Bunda emeği geçen herkese vatandaşlarımız adına teşekkür ediyorum. Zira eğitim sistemimizin bir parçası olan imam hatip liseleri bu ülkenin temel eğitim taşlarından biridir. Bu güne kadar insanımıza çok büyük hizmetlerde bulunmuştur. Fakat katsayı adaletsizliğinden dolayı vatandaşlarımızın bu liselerimize rağbeti azalmıştı. Ancak, son birkaç yıldır bu liselerimiz tekrar eski canlılığına kavuştu ve velilerimiz ile öğrencilerimiz tekrar bu liselerimizi tercih etmeye başladılar. Bildiğiniz gibi, katsayı sorunu olmadan önce İHL`leri ülkemizin en gözde okullarıydı. Dolayısıyla başarılı öğrencilerin ilk tercihiydi. İnşallah, bu katsayının kaldırılmasıyla eski güzel günlere dönüldü.\"

 

\"Tüm İlçelerimizde İmam Hatip Okulları Mevcuttur\"
Müdür Yürektürk, son yıllarda Van`da sadece Merkez İmam Hatip Lisesi`nin olduğunu hatırlatarak, \"Vatandaşlarımızın o güzel teveccühleri ve yoğun rağbetiyle son 2 yıl içinde Erciş imam hatip lisesi, Özalp İmam Hatip Lisesi, Muradiye İmam Hatip Lisesi, Çaldıran İmam Hatip Lisesi, Başkale`de çok programlı okul bünyesinde açılan İmam Hatip bölümü, Gürpınar`da çok programlı okul bünyesinde açılan İmam Hatip bölümü ve Gevaş ilçemizde İmam hatip Lisemiz var. Bu sene inşallah, Bahçesaray ilçemizde de açılacak. İlçelerimizin tamamında imam hatip programı ya da liseleri açılmış olacak\" dedi.

 

\"Van Merkezde 4 İmam Hatip Lisesi ve 6 Tane İmam Hatip Orta Bölümü Vardır\"
Velilere ve öğrencilere seslenen Yürektürk, \"Bu saatten sonra liseye geçen öğrenci arkadaşlarımız kendilerine en yakın imam hatip lisesine kayıtlarını yaptırabilirler. İlçelerimiz için böyle, Van merkezde ise şu an 4 imam hatip lisemiz var ve bunlardan üç tanesi sınavsız bir şekilde tercih edilebilmektedir. Van merkez Anadolu İmam Hatip Lisesi, Van Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisesi, Mizancı Murat İmam Hatip Lisesi ve İskele Anadolu İmam Hatip Lisesi olmak üzere 4 tane lisemiz mevcuttur. 6 tane de müstakil imam hatip ortaokulumuz mevcuttur ve bunların isimlerini zikretmek istiyorum; İstasyon İmam Hatip Ortaokulu, Milli Eğitim Vakfı İmam Hatip Ortaokulu, İrfan Baştuğ İmam Hatip Ortaokulu, Emin Paşa İmam Hatip Ortaokulu, Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği İmam Hatip Ortaokulu ve son olarak da Cumhuriyet İmam Hatip Ortaokulu`dur. Tabi bu okullarımız ilköğretim okullarımızın bünyesinde müstakil olarak açılmışlardır. Vatandaşlarımız kendilerine en yakın olan bu okullardan birine çocuklarını gönderebilir veya kayıtlarını yaptırabilirler.

 

\"Öğretmen ve fiziki olarak da okullarımız, kapasitelerinin üzerinden kayıt almalarına rağmen inşallah kapasitemiz bunu karşılayacaktır\" diyen Yürektürk, \"Şuan bütün liselerimizin kontenjanları dolmuş durumda çok güzel bir sahiplenme ve teveccüh vardır. Bu yıl özellikle 6,7 ve 8. sınıflar için gelen seçmeli dersler var. Bu noktada sıkıntı yaşanacağını tahmin etmiyoruz. Bu dersleri verecek öğretmenlerimiz yeterli düzeyde olacak diye düşünüyorum\" dedi.

 

\"Bu Yıl Lisemize 247 Öğrenci Kaydettik\"
Ayrıca Yürektürk, \"Bu yıl Van Merkez İmam Hatip Lisemiz, 9. sınıfa sadece erkek öğrenci kayıtları almaktadır. İlk başlarda 250-300 civarında bir kontenjanı vardı. Ancak idarecilerimiz şu an kontenjanın üzerinde bir talep olduğunu belirtiyorlar. Bunun yanında İskele İmam Hatip Anadolu Lisemize ise tamamen kız öğrencilerimiz kaydedilmektedir. Hem lise hem de ortaokul kısmına erkek öğrenci alınmamaktadır. Yeri gelmişken okullarımız hakkında kısaca bir bilgiyi de sizlerle paylaşayım, üç lisemize ön kayıtla öğrenci aldık. Sadece Hüseyin Çelik Anadolu İmam Hatip Lisemiz sınavla öğrenci aldı. Mizancı Murat İmam Hatip Lisesi hem kız hem de erkek öğrenci kaydetmektedir. Son olarak bizim lisemiz ise, sınavla öğrenci almaktadır. Anadolu statüsündedir. Bu da SBS ile yapılmaktadır. Bu yıl lisemize 247 öğrenci kaydettik\" diye konuştu. (Murat Dalgın - İLKHA)