Terörle Mücadele Kanunu`nun (TMK) 10. Maddesi ile görevli birimde görev yapan özgürlük hakimleri, geçmişte sıkça yaşanan yasa dışı dinleme, usulsüz arama kararlarının da önüne geçecek.
Malatya Cumhuriyet Başsavcısı Muzaffer Sayın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, özgürlük hakimi olarak adlandırılan TMK 10. maddesiyle görevli hakimlerin 3. Yargı Paketi`nin yürürlüğe girmesinin ardından göreve başladıklarını belirtti.
Türkiye`de 26, Malatya`da ise 2 özgürlük hakiminin görevlendirildiğini kaydeden Sayın, özgürlük hakimlerinin yargılamalara katılmayacaklarını, telefon dinleme, arama yaptırma, mallara tedbir koyma, tutuklama kararı verme, tutuklama kararlarına karşı yapılan itirazları değerlendireceklerini belirtti.
Sayın, ``Daha önce nöbetçi mahkemede görevli hakim hem tutuklama kararı verip hem de aynı kişinin yargılamasına katılıyordu. Bu da ihsası rey olarak değerlendiriliyordu. Avrupa İnsan Hakları Mahkemesi`nin de bu yöndeki çekinceleri ile bu durum özgürlük hakimlerinin göreve başlamasıyla ortadan kaldırıldı`` dedi.
El koyma, yakalama, gözaltına alma, tutuklama ve iletişimin tespiti gibi koruma tedbirlerine ilişkin kararların daha önce özel yetkili ağır ceza mahkemesi üyesinden alındığını anımsatan Sayın, ``3. Yargı Paketi`nin yürürlüğe girmesiyle bu işlere bakmak üzere özgürlükler hâkimleri görevlendirildi. Bundan böyle bu tür kararlar bu hakimler tarafından verilecek. İtirazlar da yine bu amaçla görevlendirilen diğer hakimler tarafından karara bağlanacak`` diye konuştu.
Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu (HSYK), 5 Temmuz`da yürürlüğe giren yeni yargı paketiyle kurulan terör mahkemelerine kamuoyunda özgürlük hakimi olarak bilenen 26 hakimin atamasını yapmıştı.