İZMİR - Yazın son ayını geride bırakıp, sonbahara girdiğimiz şu günlerde hava sıcaklık değerlerinin 7 ila 10 derece düştüğü kaydedildi. Hala yaza göre hareket eden vatandaşlar kapı-pencereleri açık bırakıp yatarken soğuk su içmeye devam ediyor. Bu durum karşısında uzmanlar uyarıyor: \"Aman dikkat, grip kapımızda!\"

 

Gribal hastalıklara karşı vatandaşları uyaran İzmir Halk Sağlığı Kurumu, Bulaşıcı Hastalıklar Kontrol Programlar Bilim Sorumlusu Dr. İlhan Gürbüz şunları söyledi \"Malum artık yazdan sonbahara geçtiğimiz şu günlerde solunum yolu enfeksiyonlarında özellikle grip dönemleri iyi-kötü başlama evresinde, bölgesel farklılıklar olmakla birlikte. Şimdi bizim influenza falan dediklerimiz, yani grip virüsü Ekim sonunda bölgesel olarak başlar, bu taraflarda yani İzmir taraflarında sıcaklığa bağlı olarak aralık ortalarında başlar. Nisan, Mayıs, Haziran dönemlerini içine alır\"

 

Gribin (influenza) Belirtileri
Gribin belirtilerini açıklayan Gürbüz, \"Gribin belirtileri burun akması, göz yaşarması, iltihaplanma şeklindedir. Öksürük ve akıntı insanları zor durumda bırakabilir.\" dedi.

 

Tedavisi ve Alınacak Önlemler
Hastalığın kesin bir tedavisinin olmadığını söyleyen Bulaşıcı hastalıklar Bilim sorumlusu Dr. Gürbüz son olarak vatandaşların gribe karşı şu gibi önlemleri alabileceğini kaydetti :\"Hastalığın kesin bir tedavisi yok, onun için gribe karşı korunmak önemli. Bu aşamada kişisel korunma olarak aşı tavsiye ediyoruz. Her yıl Ekim-Kasım aylarından itibaren aşılar başlar. Bu aşılar çıkınca aşı olunup korunulabilir. Aşı içersinde üç tip virüs vardır. O virüslerden birisiyle karşılaşan insanın hasta olma ihtimali yoktur. Ancak aşı olunsa da, bu kesin bir şekilde koruyacak diye bir şey yoktur. Çünkü aşı üç ayrı virüs içerdiği için, onun dışında kalan virüslerde hastalık kendini gösterebilir. Ama istirahat ile, destek tedavi ile önüne geçilebilir. Yaklaşık bir hafta on gün süren bir hastalıktır grip, o yüzden biz aşıyı öneriyoruz. Bunun dışında hasta olan kişilerde yakın temas olmamalıdır. Çünkü konuşma, öksürme, hapşırma gibi yollarla bulaşacağından bu tip koruyucu önlemler alınabilir. Diğer taraftan hasta olan vatandaşlar maske kullanabilir. Maske virüsü dışarıya vermeyip kendisinde hapsedeceği için hastalık başkasına bulaşmayacaktır.\" (Yunus Şani -İLKHA)