KONYA-İtalya`nın Napoli şehrinde gerçekleştirilen Dünya Kentsel Forumu Yerel Yönetimler Danışma Komitesi (UNACLA) Toplantısı`nı Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek değerlendirdi.

 

Birleşmiş Milletler Habitat çerçevesinde düzenlenen \"Daha İyi Bir Gelecek İçin Dünya Kent Forumu\"nda değişik konuların tartışıldığını kaydeden Akyürek, kentsel mobilizasyon, kentlerde hızın, hareketliğin sağlanması ve geliştirilmesinin tartışıldığını ifade etti. Organizasyon kapsamında yerel liderlik ve şehirlerin geleceği konusunda forumlar da yapıldığını hatırlatan Başkan Akyürek, yerel kalkınma, istihdam, iş imkanlarının yerel kaynaklarla nasıl oluşturulabileceği konularının değerlendirildiğini vurguladı.

 

Toplantıda, Konya`daki bisiklet yollarını ve Konya`nın bir bisiklet şehri olmasını kentsel hareketliliğe örnek gösterdiklerini kaydeden Akyürek, \"Çünkü Konya Türkiye`nin bisiklet şehri, en çok bisiklet bulunan şehri. Ayrıca, Avrupa`da önemli şehirlerde gördüğümüz Akıllı Bisikletler`in de Türkiye`de kullanıldığı bir şehir. 500 Akıllı Bisikletimiz haftalık 10 bin civarında bir hareketlilikle çalışıyor. Bazı parklarda yer bulunamıyor. Bunu BM Habitat Yerel Yönetimler istişarelerinde model olarak gösterdik. Bundan sonra hiçbir yolun bisiklet yolu olmadan yapılmayacağını ifade ettik\" dedi.

 

Yerel yönetimlerin istihdam oluşturması konusunda da Türkiye`nin örnek kuruluşlarından olan KOMEK`i örnek olarak sunduklarını belirten Akyürek, bu kurslarda bugüne kadar 112 bin kişinin eğitim aldığını, 60 bin kişi mesleki eğitim sertifikası ile istihdama arz edildiğini anlattıklarını söyledi. KOMEK`ten mezun olan binlerce kişinin ellerinde belgelerle daha nitelikli iş bulma imkanına kavuştuğunu kaydeden Başkan Akyürek, ayrıca engelli kursları, Mevlana Sanat Merkezi`nde dezavantajlı gruplara mesleki eğitimler ve Ayakkabıcılık Mesleki Eğitim Merkezi`ni de yerel yönetimlerin istihdama katkısı konusunda model olarak sunduklarını ifade etti.

 

Akyürek, davetli olarak katıldıkları Dünya Kentsel Forumu`nda Konya`yı en güzel şekilde temsil etmeye gayret gösterdiklerini de sözlerine ekledi. (M.Enes İmir-İLKHA)