MERSİN-Mersin Büyükşehir Belediye Başkanını, Tarsus`ta su fiyatının, Mersin`in iki katı olduğunu söylemesinin ardından, tepki gösteren Tarsus Belediye Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Macit Özcan`ın Tarsus`ta su fiyatlarının Mersin`in iki katı olduğu iddia etmesinin yakışık olmadığını söyledi.

Konu ile ilgili basın açıklaması yapana Tarsus Belediyesi Başkanı Burhanettin Kocamaz, Mersin`de Ağustos ayı su fiyatı tonunun 3.15 TL olduğunu Tarsus`ta ise Ağustos ayı su fiyatı tonunun 3.46 TL olduğunu belirterek `bunun neresi 2 kat. Sayın Özcan`ın halkı yanıltıyor" dedi.

Başkan Kocamaz, "Mersin Büyükşehir Belediye Başkanı Sayın Macit Özcan`ın bir gazetede bizi ve Tarsus belediyesini itham eden bir ifadesi yayımlandı. Hizmet zengini belediyeler Kazanlı ve Adanalıoğlu. Buralara en fazla hizmet yapıldı diye ifade ediyor. Bu arada da `Şu anda 16 Büyükşehir Belediyesi arasında Mersin su ücreti bakımından orta sıralarda yer almaktadır. Yanı başımızda ki Tarsus ilçesinde su ücretleri bizim iki katımız" diye ifade ediyor.

Bu külliyen yalan bir hadise. Benim elimde Mersin`in su ücretleri de var ve bu bölgedeki diğer yerlerin su ücretleri de var. Onlar atık su ücretini detaylı hesaplamadan direkt %45 olarak alıyorlar ama Ağustos ayında Mersin Büyükşehir Belediyesinin içme su bedeli metreküp başına 2.17 lira bizde 1.79 lira. Ancak arkadaşlarımız titiz bir çalışma yaptı. Yasa diyor ki `Atık suya yaptığın masrafı alacaksın.` Bizim atık su için yaptığımız masraf 1.67 lira. Kaldı ki biz alt yapı, kanalizasyon, yağmursuyu drenaj, dere ıslahları, içme su arıtma, atıksu arıtma tesislerini yeni yapmışız. Mersin sadece atıksu arıtma tesisini ve 2. İsale hattını yeni yapmış. Dolayısıyla bizim halen dış kaynaklı kredi borçlarımız devam ediyor. Mersin`in atıksu bedelini bizden biraz düşük tutması da doğal. Onlar %45 olarak tutmuşlar. Dolayısıyla Mersin Büyükşehir Belediyesinin şu anda ki 1 metreküp su bedeli atık suyla beraber 3.15 lira, Tarsus Belediyesinin 1 metreküp su bedeli atık suyla beraber 3.46 lira. Yani arada 0.31 lira yani 31 kuruşluk fark var. Ama yarı yarıya demek yada Tarsus`un su ücreti bizim iki katımız demek etik bir olay değildir ve külliyen yanlıştır.

"Katı Atık Bedelini Alt Belediyelere Verileceği İçin Büyükşehir Toplamıyor"
Katı atık bedellerinin Mersin de toplanmadığını ifade eden Kocamaz sözlerini şöyle sürdürdü: "Katı atık bedelini Mersin toplamıyor. Eğer toplarsa alt belediyelere vermesi lazım o bedeli. Çünkü alt belediyeler topluyor Mersin Büyükşehir`e teslim ediyor. Yasa herkesin yaptığı masrafı alması lazım diyor. Büyükşehir bu hesabı yapıp parayı toplamadığı için de bizim faturalarımıza yansıyan 6,5 liralık bedel şu an orada alınmıyor. Ama bunun bir suç olduğu ve zimmet çıkarılacağı Sayıştay yetkilileri tarafından bize de bildirildi diğer belediyelere de bildirildi. Biz atık su bedelinde neleri by-pass ederek vatandaşlarımıza daha düşük ücret çıkarırız diye hala çalışmalarımızı sürdürüyoruz." dedi. (A. Hakim Kurt-İLKHA)