MERSİN - Su, Bağ-Kur, SGK v.b gibi borçlarını ödemek isteyen birçok vatandaş, sabahın erken saatlerinde geldikleri, belediye ve banka veznelerinde bekledikleri uzun kuyruklar sonucunda, "sistem yok" denilmesi ile adeta başlarına kaynar su döküldüklerini belirterek, yetkililere sert tepki gösterdiler.
 
"İki Gün Gelmeyen Sistem Yüzünden Faize Girdim, Bunun Vebali Ne Olacak!"
İki gündür gelmeyen sistem yüzünden Bağ-Kur borcunu ödeyemediğini ve bu yüzden faize girdiğini belirten Aziz Buğdaycı, tepkisini şöyle dile getirdi: "Ben Bağ Kur borcumu ödeyebilmek için iki gündür banka kuyruklarında dolaşıp duruyorum. Ama uzun kuyruklardan sonra sistem yok denilmesi ile adeta başıma kaynar su döküldü. Çünkü bu nasıl sistemdir ki iki gündür onarılmıyor. Son ödeme tarihini sistem yüzünden kaçırdım ve faize girdim. Banka müdürü ve Bağkur yetkilileri ile görüştüm, sorunun merkezde olduğunu, kendileri ile ilgili bir durum olmadığını söylediler. Sistem yüzünden faize girdiğini söylediğimde onlar da bana, yapacak bir şeylerinin olmadığını söylediler. Bu nasıl iştir. Sorun kendilerinden kaynaklandığı halde neden bizden zorla faizle para alıyorlar, bunun vebalini kim ödeyecek." dedi.
 
"Gün Boyu İşimizden Gücümüzden Oluyoruz"
Geldikleri bankalardaki uzun kuyruklar ile birlikte sistemlerin olmamasından dolayı, gün boyu işlerinden olduklarını belirten bir diğer vatandaş Doğan Yazgül: "Bazen sabah bankaya gelirken, sabahın erken saatlerinde köylerden gelen yaşlı insanları görünce içim burkuluyor. Bankaların açılması ile birlikte içeriden dışarıya kadar kuyruklar oluşuyor. O kadar uzun kuyruklara rağmen tüm bankalarda en fazla üç vezne işlem görüyor. Veznelerin az olması bir yana bir de gidip gelen bazen de gün boyu hiç gelemeyen sistemler yüzünden kuyruklar daha da uzuyor. Bazen veznedar ile hararetli tartışmalar oluyor. Neticede bu sorunların en büyük kaynağı, basit yapılan sistemlerden dolayı olduğunu düşünüyorum. Bu sistemler yüzünden gün boyu işimizden gücümüzden oluyoruz." diye konuştu.
 
Aynı Sorun Belediyede de Söz Konusu
Öte yandan bankalarda devem eden, "sistem yok" çilesi aynı şekilde Tarsus Belediyesinde de kendisini gösteriyor. Su faturalarını ödemek için Tarsus Belediyesi tahsilat veznelerine giden bir çok vatandaş olmayan sistem ile karşılaştıklarını dile getirdiler.
 
"Ödemelerinizi Son Güne Bırakmayın"
Gelen yoğun şikayetler üzerine, sorunun kaynağını araştırmak için görüştüğüm, SGK ve Bağ-Kur Tarsus yetkilileri, sorunun merkezi bir sorunun olduğunu ve bu sorunun vatandaşların borç ödemelerini son güne bıraktıklarından dolayı sistem üzerine yoğun bir yüklenme olduğu için sistemin çöktüğünü veya yanıt vermediğini söyledi.
 
Ayrıca vatandaşın gelmeyen sistem yüzünden faize girmelerinden dolayı şikayetçi olduklarını belirttiğimiz yetkililer, bunun için yapacak bir şeylerinin olmadığını, vatandaşların ödemelerini son güne bırakmamaları gerektiğini belirttiler. (A. Hakim Kurt - İLKHA)