ADANA- Adana merkez Seyhan İlçesi Atatürk Parkı`nın yanındaki 75`inci Yıl Sanat Galerisi yanında bulunan tarihi `Bahri Paşa Çeşmesi` ilginç hikâyesi ve yaz aylarında dahi buz gibi akan suyu ile dikkatleri üzerine topluyor. Yaz aylarında çeşmelerinin, sıcaktan bunalan Adanalılar tarafından bir an olsun boş bırakılmadığı bu tarihi çeşme egzotik yapısıyla Adana`nın sembollerinden biri olabilmeyi başarıyor.
 
Tarihi Bahri Paşa Çeşmesi

Bahri Paşa Çeşmesi Osmanlının son dönemlerinde Adana Valiliği yapan Bahri Paşa`nın, Osmanlı Padişahı II. Abdülhamit`in tahta çıkışının25`inci yılı anısına yaptırdığı bir çeşmedir.
 
Tarihi Bahri Paşa Çeşmesi 1901 yılında yapılan büyük bir törenle açılarak hizmete girdi. Bahri Paşa Çeşmesi 1950`li yılların başına kadar kullanıldı ve yerini muhafaza etti. Ancak 1950`li Yılların başında, belediye tarafından yol yapım ve genişletme çalışmaları bahanesi ile yıktırıldı. Taşları ve kitabesi Etnografya müzesinde koruma altına alındı.
 
1992 Yılında aslına uygun olarak, Mimar Zeynep Çavuşoğlu tarafından, tasarı ve yapımı gerçekleştirildi. Tarihi Çeşmenin, Atatürk Parkının yanındaki, Büyükşehir Belediyesi 75`inci Yıl Sanat Galerisi yanında, Vali Recep Birsin Özen`in katılımıyla açılışı gerçekleştirilerek tekrar Tarihi Bahir Paşa Çeşmesi Adanalıların hizmetine sunuldu.
(Mustafa Çiçek-İLKHA)