Meclis Darbeleri Araştırma Komisyonu, yürüttüğü çalışmalar kapsamında Cumhurbaşkanlığı, Başbakanlık, Milli Güvenlik Kurulu, Genelkurmay ve MİT`in de aralarında olduğu çok sayıda kurum ve kuruluştan belge istemişti.
Cumhurbaşkanlığı ve Başbakanlık dahil birçok kurum belgeleri gönderirken, Milli Güvenlik Kurulu "devlet sırrı" gerekçesiyle belge vermemişti.
Komisyonun Israrı Sonuç Verdi
İşte Milli Güvenlik Kurulu Genel Sekreterliği`nden talep ettiği belge ve bilgileri gizlilik gerekçesiyle alamayan Komisyonun ısrarı, sonuç verdi.
Milli Güvenlik Kurulu`nun son toplantısında, 1971 Muhtırası ve 28 Şubat postmodern darbe dönemlerine ait 24 MGK kararına ilişkin "gizlilik" kararı kaldırıldı. Böylece Kurulun, 12 Mart 1971 ve 28 Şubat 1997`de aldığı kararlar, Meclis`in incelemesine açıldı.
“Kamuoyuyla Paylaşmayacağız Ama Bize Ufuk Açacak”
Konuyla ilgili konuşan TBMM Darbe ve Muhtıraları Araştırma Komisyonu Başkanı Nimet Baş, "12 Mart ve 28 Şubat kararlarının komisyonumuza gönderilmesiyle ilk kez Milli Güvenlik Kurulu kararları açıklanmış olacak. Ancak gelen kararları kamuoyu ile paylaşmayacağız. 12 Mart ve 28 Şubat dönemine ilişkin kararlar, bizim çalışmalarımıza ufuk açacak" dedi.
Refahyol Hükümeti`nin istifasına yol açan 28 Şubat MGK`sında alınan kararların 8 yıllık kesintisiz temel eğitim, özel Kur`an kurslarının kapatılması gibi konularına ilişkin bazı kararları kamuoyuna açıklanmış, ancak bazı maddeler kamuoyuna resmen açıklanmamıştı.
Komisyona bu hafta içinde iletilmesi beklenen toplantı kararlarının incelenmesi, o döneme ilişkin sır perdesinin aralanmasına katkı yapacak.