YİNE AYNI CEVAP: BUNUN İÇİN DURAMAYIZ
Bir arkadaşı ile beraber Hatay`dan Konya`ya dönmekte olan Hacı İbrahim Kabak, sabah 5`e doğru şoföre giderek, namaz kılabilmek için 5-10 dakika müsaade istediklerini, şoför ve muavinden “Bunun için duramayız” cevabını aldıklarını söyledi. Bunun üzerine, “Tuvalet ihtiyacımız olsaydı yine mi durmayacaktınız” dediklerini belirten Kabak`a tuvalet ihtiyacı için durulduğu ancak namaz için duramayacakları karşılığı verilmiş.
“NAMAZ BİZİM HAYAT TARZIMIZ”
Kendilerine “Namazla tuvalet ihtiyacı bir mi” dendiğini söyleyen Kabak, bunun üzerine en yakın benzin istasyonunda otobüsten indiklerini, şoföre “Biz namaz kılacağız, ister bekleyin ister beklemeyin” dediklerini, netice itibariyle 10 dakika kadar sonra otobüsü yerinde bulamadıklarını bildirdi. “100 metre ilerde petrol vardı, onun üzerine söyledik, söz konusu sonuçsuz diyalogdan sonra otobüsü durdurduk. Benzin istasyonu değil dağ başında olsak yine inecektik, namazımızı kıldık sonra başka bir otobüse binerek Konya`ya vardık” bilgisini veren İbrahim Kabak, namazın kendileri için hayat tarzı olduğunu, çölde de olsa, gökte de olsa yine o otobüsten ineceklerini, farz namazı engelleyebilecek hiçbir güç tanımadıklarını belirtiyor. Olayın Ramazan ayının son günlerinde yaşanması ayrıca dikkat çekici bulunuyor.
“SABAH NAMAZINI GECE 03.00`TE KILSAYDINIZ”
Daha sonra HAS Turizm şirketinin Hatay`daki merkezini arayarak şikayette bulunduklarını ve bilgi istediklerini söyleyen Kabak`a, “Saat 03.00`te mola verilmiş, o zaman kılsaydınız namazınızı” cevabı verilmiş. Sabah namazının vaktinin kendilerinin talepte bulundukları vakitte girdiğini söyleyip, gece 03.00`te ne namazı kılacaklarını soran mağdura bir cevap verilemediği gibi, en ufak bir nezaket kuralı olan bir “Kusura bakmayın” da denmemiş.
“SEFERE GÖRE NAMAZ VAR, NAMAZA GÖRE SEFER YOK”
İstedikleri şeyin çok bir şey olmadığını vurgulayan Hacı İbrahim Kabak, “Zaten seferiyiz, seferi iken namazlar iki rekat kılınır. Bu da en fazla 10 dakika alır, yolda iki kırmızı lambaya denk gelindiğinde gidiyor on dakika. Bizim şoförle diyalogumuza şahit olan yolcular da bunu duydukları halde müdahale etmediler. Bu da ayrıca can sıkıcı bir durum. Bu memlekette tuvalet ihtiyacına verilen önem demek ki namaza verilmiyormuş. Olsun, biz gerekirse otobüsten de ineriz, uçaktan da... Namaz bizim yaşam biçimimiz, yaşam tarzımız. Ancak firmalardan istiyoruz ki, nasıl Resulullah (SAV) namazlarımızı sefere göre ayarlamış, iki rekata indirerek kolaylık getirmiş, sizler de seferlerinizi namaza göre ayarlayın” şeklinde konuştu.
SORUN ÇOK YAYGIN
Seyahat esnasında toplu taşıma araçlarında ibadet sıkıntısının ciddi ve yaygın bir sıkıntı olduğu, vatandaşların buna daha bilet alırken dikkat etmeleri gerektiği belirtiliyor. Firmaların bilet pazarladıkları satış gişelerinde, vatandaşların “Namaz için duracak mıyız?” sorularına, görevliler “Olabilir”, “Şoföre rica edersiniz”, “Müsait olursa neden olmasın” gibi muğlak ifadelerle cevap veriyorlar. Ancak bileti alıp otobüse bindiğiniz andan itibaren şoförün izni, inisiyatifi ve hatta emri altında bulunduğunuzu hissedeceğiniz süreç işlemeye başlıyor.
YASAL DÜZENLEME GEREKLİ Mİ?
Hukuk uzmanları, “Vatandaşların, daha otobüse binmeden önce başlarına gelecekleri bilmeleri gerektiği, insanların ibadet özgürlüğünün anayasal ve en temel haklardan olduğu, aslında her şey için yasal düzenlemeye gerek olmasa da, hak ihlalleri nedeniyle bu gibi durumlarda yasal düzenlemelerin bir zorunluluk olarak ortaya çıktığı, insanların boykot gibi yöntemlerle de firmaları daha saygılı bir yaklaşıma zorlayabileceği” yönünde tespitlerde bulunuyorlar.
“DÜNYA FİRMASI`NIN” YETKİLİLERİ SUSKUN
Öte yandan olayla ilgili bilgi almak istediğimiz, “Dünya firması” HAS Turizm`in herhangi bir yetkilisine ulaşılamadı. Firmanın otogarda bilet satmakla görevli bir elemanı ise, bilgi verme yetkisine sahip olmadığını bildirdi.
(Yeni Akit)