ANKARA - 2012-2013 adli yıl açılışı nedeniyle düzenlenen törene, TBMM Başkanı Cemil Çiçek ve Başbakan Tayyip Erdoğan`ın da aralarından bulunduğu devletin zirvesi katıldı.

 

Törende konuşan Yargıtay Birinci Başkanı Ali Alkan, terörle mücadelede hukuk vurgusu yaptı. Terörle mücadelede hukukun üstünlüğünün gerekli ve zorunlu olduğunun altını çizen Alkan, yetkili makamlar eliyle yürütülecek terörle mücadelenin mutlaka `hukuka uygunluk` alanı içerisinde kalması gerektiğini belirtti.

 

Yargının, terörün hangi özgürlükleri istismar amacıyla kullandığının farkında olduğunu ifade eden Alkan, terörist faaliyetlerin hiçbir hukuki gerekçeye dayandırılarak savunulamayacağını ve haklı görülemeyeceğini söyledi.

 

Yargıtay`daki İş Yükü
Yargıtay`daki iş yoğunluğuna da değinen Alkan, Yargıtay`a yıllık ortalama 650 bin dosya geldiğini, bunlardan her yıl 550 bininin incelenerek karara bağlandığını dile getirerek, böylece her yıl 100 bin dosyanın arşivde bekleyen diğer dosyalara eklendiğini kaydetti.

 

Alkan, ayrıca 2007 yılında 650 bin olan arşivdeki dosya sayısının 2011`de 1 milyon 150 bine çıktığını söyledi.

 

Yılda 650 bin dosyanın Yargıtay`a geldiğini hatırlatan Alkan, bu iş yükünün sorumlusu tek başına Yargıtay olmadığı gibi tek çözüm merciinin de Yargıtay olmadığını ifade etti.

 

Devletin meşruiyet kaynağının millet, sınırlarının hukuk, amacının ise hukukun üstünlüğü olduğunu vurgulayan Yargıtay Başkanı, hukuk devletinin insanlar arasında dil, ırk, renk, cinsiyet, siyasi düşünce, felsefi inanç, din, mezhep ve benzeri sebeplerle ayrım gözetmeksizin doğuştan gelen kişiliklere bağlı, dokunulmaz, vazgeçilmez, devredilmez haklar olarak kabul edilen temel hak ve özgürlükleri güvence altına aldığını söyledi.

 

\"Hiçbir Erk Diğeri İçin Ayak Bağı ve Onay Makamı da Değildir\"
Erkler ayrılığına da değinen Ali Alkan, erkler ayrılığı sisteminin temel özelliğinin devletin mutlak hükümranlık gücünün bir kimsede, bir zümrede, bir erkte toplanmasına izin vermemesi olduğunu belirterek, \"Hiçbir erk diğeri için ayak bağı olmadığı gibi onay makamı da değildir. Her erk mevcudiyetini ve meşruiyetini diğer erklerin varlığından ve belirlediği sınırlardan alır. Erkler birbirlerinin takdir yetkileri içinde kalan düzenleme, uygulama ve hükümlerine saygılı olmak durumundadır\" diye konuştu.

Yargı Bağımsızlığı Yargıcın Onurudur
Yargı bağımsızlığının yargıcın Onuru olduğunu ifade eden Alkan, \"Bu onur özlük haklarından fiziki ve sosyal imkanlardan bağımsız olarak tek başına savunulur. Gerek yapısal gerekse karar alma süreçlerine ilişkin müdahaleler hiçbir şekilde kabul edilemez. Hakim ve savcılarımız anayasanın verdiği bağımsızlık statüsünün içini hukukun üstünlüğü idealiyle doldurmaya, bu statünün temel hak ve özgürlüklerini koruma işlevini hiçbir zaman hatırdan çıkarmamaya, bağımsızlık duygusuna zarar verecek içsel nedenlere karşı durmaya, her zemin ve her koşulda yargısal vakar ve cesareti korumaya devam etmelidir\" dedi.

 

Hukuk devletinin temel gereklerinden birisinin de yargının tarafsızlığı olduğunu vurgulayan Yargıtay Başkanı, hakimin günlük siyasetin ve güncel tartışmaların etkisinden uzak olması ve taraflar üstü davranması gerektiğini söyledi.