Başbakan Erdoğan, Faruk Mercan`ın moderatörlüğünü yaptığı programda Zaman Gazetesi`nden Ekrem Dumanlı, Star Gazetesi`nden Mustafa Karaalioğlu, Bugün Gazetesi`nden Erhan Başyurt, Sabah Gazetesi`nden Erdal Şafak, Türkiye Gazetesi`nden Nuh Albayrak`ın sorularını cevapladı.

İşte Başbakan Erdoğan`ın açıklamalarından satırbaşları.

 

ESAD SİYASİ ÖMRÜNÜ TAMAMLAMIŞTIR

 

Bana göre Beşer Esad siyasi ömrünü tamamlamıştır. Şu anda Beşer Esad Suriye`de bir siyasetçi gibi değil adeta bir iç savaş içerisinde bir aktör veya bir figüran olarak çalışmaktadır. Türkiye`yi Suriye`de akan kanın sorumlusu olarak tutan Esad her şeyden önce ağzından çıkanın kulağının duymadığı bir hale gelmiştir. Ve Türkiye Suriye halkının yanındadır. Suriye halkı bizim kardeşimizdir.

Ben Esad`ı o zaman davet ettim ama ben yazlıkta değildim hiç bir zaman da yazlıkta olmadık. Sayın Kılıçdaroğlu`nun bu iftiralarına son vermesi lazım aynı şeyi bu kamplarla ilgili yaptı. Nasıl gireceğin önemli oralar yol geçen hanı değil bunun kararını biz veririz. Mülteci kampları yol geçen hanı değildir, Kılıçdaroğlu öncelikle gerekli prosedürleri yerine getirsin ve belirlenen kamplara ziyareti için izin verelim. Mültecilerin can güvenliği bizim sorumluluğumuzda.

Türkiye`nin güvenliği tehdit edecek bir durum karşısında Türkiye Suriye`ye müdahale etsin mi sorusuna kamuoyunun yüzde 58`i evet cevabını veriyor.

Suriye`de uçuşa yasak bölge ilan etmeden tampon bölge olayını gerçekleştiremezsiniz. Ahmet Davutoğlu`nun ABD ziyaretinin sebebi de budur.

Rusya`da eskisi gibi Esed`i savunamıyor her geçen gün destekleri zayıflıyor, sadece İran hala Esed`in arkasında duruyor. Yakın zamanda Çin ve İran ile görüşmelerimizi gerçekleştireceğiz. Suriye`de halkın dediği oluyor ve olacak. Suriye`yi dünyada artık kimse savunamıyor.

ÖĞRETMEN TAYİNİ SORUNUNU ÇÖZMEK İÇİN TALİMAT VERDİM

Öğretmen tayinleri konusununda yaşananan sorunu çözmek için Milli Eğitim Bakanımıza gerekli talimatı verdim.

Göreve geldiğimizde yeni göreve başlayan öğretmen 800 TL alıyordu şimdi bu rakam 1800 TL.

NUMAN BEY`LE GÖRÜŞECEĞİM

30 Eylül`de kongremizde yeni arkadaşlarımızdan da istifade edeceğiz. Gerek Numan Bey`le olsun gerek Süleyman Soylu Bey`le olsun görüşme yapacağım. Başka arkadaşlarımla da görüşme yapacağım.

EVLATLARINA İHANET İÇERİSİNDELER

4+4+4 sisteminde çocuklarına erken yaşta okula başlamasını istemeyen aileleri sert bir dille eleştiren Erdoğan `evlatlarına ihanet içerisindeler` diye konuştu. Erdoğan şu ifadelere yer verdi: Çocukların hiçbiri geri zekalı değil. Dünyada uygulamalar belli. Ailelerimizde durum ortada. 2 ay içerisinde mi normalleşecek? Böyle bir şey olur mu? Bu yaklaşım evlatlara ihanettir...

Yeni eğitim sistemi 4+4+4 ve 66 ay meselesini suistimal edenler var. 66 ayı atarken rasgele yapmadık, dünyada sistem nasıldır bütün bunları araştırarak 66 ayı getirdik.

Dersanelerin kaldırılması konusunda dersanecilere seslenen Erdoğan, dersanaleri birleştirin ve okullar açın biz de size öğrenci verelim. Ben öğrenci başına yaptığım harcamayı size verelim, size öğrenci gönderelim. Dersaneler birleştirilip okul olsun. Hizmet alımı ile ilgili de yasal düzenleme hazır.

Türkiye`de PKK`ye karşı muhalefetle ve medya ile birlikte mücadele edemedik. Medya, PKK`nın bedava propagandasını yapıyor ve PKK`ye karşı zaafiyet oluşturuyor. Türkiye medyası PKK`ye konusunda hassas davranmıyor, PKK`ye karşı ortak bir tavır almalı. Bu konuda şu anda bir çalışmamız var.

Bir siyasi parti eşbaşkanının 400 kilometre PKK`nın kontrolündedir açıklaması bir kere çok yanlıştır. Şemdinli`nin PKK örgütünün hakimiyetine geçtiği bir yalandır. Güvenlik güçleri PKK`nın alan hakimiyetine izin vermez. PKK, bölge hakimiyetini başaramadı ve bu nedenle alan hakimiyetine yöneldiklerini bunda da askerin üstün başarılarından dolayı başarısız oldular.

Gaziantep olayını sahiplenmediler ama buna halkım inanmıyor. Bu olayın dışında da nakil hatlarının bombalanması, yakılan araçlar, yatırımlara yönelik yapılan bomba atma vesaire gibi teşebbüsler. Örneğin Yüksekova`da havalanı yapıyorsun sen git araçlarda kullanılan araçları yak, müteahhitin adamlarını kaçır, aynı şeyi Şırnak`ta yap. PKK örgütü bölgenin kalkınmasını da istemiyor.

Türkiye`de Kürt meselesi kalmamıştır Türkiye`de PKK sorunu vardır. PKK sorununu çözmek için tüm siyasi partilerle birlikte hareket etmek istedik ama gönderdiğim temsilcileri partiler kabul etmediler.

BU SÜREÇTE PARLAMENTO FEZLEKELERİ ÇOK FARKLI ŞEKİLDE ELE ALACAK

Biz AK Parti hükümeti olarak parti kapatmaya karşıyız, anayasa değişikliğiyle ilgili pakette biz parti kapatılması ortadan kaldıralım diye bir madde getirdik ama iktidar partisi olarak biz yalnız kaldık muhalefetin boykotu ve kendi içimizden de bir ihanetle bu paketi geçiremedik. Ben şunu savunuyorum suçu işleyen kimse bedelini o ödesin. Bu genel başkan olabilir yardımcıları olabilir. Dokunulmazlık olayında ise PKK, adi suçlar bunların üzerinde konuşabiliriz. Ama insanların fikirlerinden düşüncesinden dolayı kalkıp burada dokunulmazlık sürecinden bahsedersek bunu doğru bulmuyorum. Biz bu konuların hepsini konuşmaya hazırız, Kaldı ki şu anda parlamentıda 735 dosya var. Çok değişik suçlar var Bunların içinde PKK var yardım yataklık yapanlar var değerlendirmesi yapılır. Bunun neticesinde bunların bedeli neyse ödenir. ve şu anda öyle sanıyorum ki bu süreçte parlamento fezlekeleri çok farklı bir şekilde ele alacaktır.

AYGÜN`ÜN KAÇIRILDIĞINA İNANMIYORUM

PKK tarafından kaçırıldığını iddia eden milletvekili arkadaşımızın açıklamaları ilginçti. CHP milletvekili Hüseyin Aygün PKK tarafından kaçırılmışmıdır ben şüpheliyim, Aygün yaptığı açıklamalarda kaçıranlar için PKK`liler diyememiştir. Yaptığımız kamuoyu araştırmasında da Aygün`ün kaçırılmasına halk inanmıyor.

TBMM Başkanımız Cemil Çiçek açıkladığı mutabakat metnini keşke bundan önceki süreçte olduğu gibi partilerin görüş ve önerilerini alarak yapsaydı, Çiçek`in metnindeki bazı önerileri kabul etmemiz asla mümkün değildir.

Kılıçdaroğlu kalkmış Uludereye birlikte gidelim diyor, Kılıçdaroğlu senden adres öğrenecek halim yok.

Uludere soruşturması konusunda idari ve adli soruşturması devam ediyor ve bu konuda hükümet olarak hassasiyetle olayın üzerine gidilmiştir.

BDP benim Kürt meselesi konusundaki muhatabım değildir benim muhatabım o bölgede yaşayan Kürt vadandaşlarımdır. Bölgedeki Kürt vatandaşlarımnın sorunu benim sorunumdur. Bölgede bugüne kadar yapılmamış yatırımları yaptık.

OY ORANIMIZ SEÇİMLERDE ALDIĞIMIZIN ÜZERİNDE

son yaptırdığımız kamuoyu araştırmalarına göre oy oranımız medyada yer alan bazı seçim anketlerin aksine seçimlerde aldığımız oyun 2 puan üzerinde, CHP yerini koruyor, MHP`de çok az bir oynama var.

30 Eylül`deki kongremizde yeni isimlerden istifade edeceğiz, 3 dönem üst üste milletvekilliği olayı korunacaktır, şahsım da dahil. ilkelerimizi korumalıyız.

Yerel seçimler konusunda çalışmalarımız devam ediyor ve seçimleri 4-5 ay erkene almayı planlıyoruz, MHP`de bu konuda bize destek verdi.