İbrahim Toprak / Doğruhaber

KÜÇÜK BİR NİYETLE BAŞLAMIŞLARDI

Öğrenciler, önce Afrika’da sıcak hava, beslenme ve iklim şartları sebebiyle katarakt olarak görme yeteneğini yitiren beş milyon insandan sadece üç kişinin ışığa kavuşmasına vesile olmayı hedeflediler. İşe başladıklarında ihlaslı niyetleri bereketlendi ve bir ay gibi kısa bir süre içinde, sadece 3’er TL’ye kitap ayracı satıp hedefledikleri rakamı yediye katlayarak yirmi bir kişinin ameliyatını gerçekleştirecek 2.520 TL topladılar ve toplanan parayı İHH İnsanı Yardım Vakfı’nın göz ameliyatı projesi fonuna yatırdılar.


KÜÇÜK ADIMLAR BÜYÜDÜ YETİMHANE OLDU
21 kişinin katarakt ameliyatının ardından bu hayırsever gençlerin çalışması bitmedi. Kitap ayracı satışları devam etti ve ayraç satışlarından kazanılan paralar katlanarak çoğaldı. Öğrenciler bu sefer de “Yetimi sev, başını okşa, merhamet göster, ona karşı şefkatli ol” diyen bir Nebî’nin mesajına kulak vermek ve bu düsturu yaymak için kazanılan paraları daha acil bir projeye vakfetmeye karar verdiler ve İHH’nın Afrika’da açacağı bir yetimhanenin masraflarını üstlendiler. 10 ay gibi kısa bir sürede de yetimhane için gerekli olan 130.000 TL elde ettiler.


80 YETİME UMUT OLDULAR

Toplanan parayla Malavi’de Chiradzulu bölgesinin Kanyenda kentinde bir yetimhane inşa edildi. Geçtiğimiz günlerde açılışı gerçekleştirilen ve adı Boğaziçi Yetimhanesi konulan yetimhanede 80 çocuk barınacak. 750 m2 alan üzerine inşa edilen yetimhane, erkek ve kız çocuklar için iki ayrı yurt olarak hizmet verecek. Ayrıca inşa edilen yetimhane aynı zamanda bir eğitim merkezi görevi de görecek. Komplekste oluşturulacak eğitim merkezinden ise yetimhanede kalan çocukların yanı sıra civar yerleşim bölgelerinde yaşayan halkın da faydalanması planlanıyor.


DAHA BÜYÜK İYİLİKLERE İMZA ATMAK İSTİYORUZ
Yapılan yetimhaneyi ve azim dolu bu örnek hikâyeyi Doğruhaber’e anlatan Kitap ayracı projesi mimarlarından Merve Çirişoğlu, yetimhanenin tamamlanmasından dolayı büyük bir mutluluk yaşadıklarını söyledi. “Büyük emekler sarf etmeden birçok öğrencinin bir araya geldiğinde ne kadar büyük bir çalışmanın ortaya çıkabileceğini gördük” diyen Çirişoğlu, bu potansiyeli daha güzel bir şekilde kullanmak istediklerini ve ileride daha farklı projeler ortaya koyacaklarını belirtti. Türkiye çapında büyük bir platform kurmayı hedeflediklerini anlatan Çirişoğlu, iyilik yapmak isteyen bayanları bir araya toplayarak daha büyük iyiliklere imza atmak istediklerini ifade etti.


BÜYÜK BİR FAKİRLİK YAŞANIYOR
İnşa ettirdikleri yetimhaneyi ziyaret etmek için Malavi’ye gittiklerini ve yetimlerle bir araya geldiklerini anlatan Çirişoğlu, beklemediği bir tabloyla karşılaştığını belirtti. Çirişoğlu, “Orada fakirliğin olduğunu biliyordum. Ama bu fakirliği bizzat orada görmek çok farklı. Çocukların ev dediği yerlerin üzerinde çatı yok. Durmadan yağmur yağıyor. Çocukların ayağı çıplak, üzerlerindeki elbiseler geniş ve kim bilir kaç yıllık elbiseler” diyerek yaşanan fakirliğin boyutlarını anlattı.


KÜÇÜK BİR İLGİ YETİYOR ONLARA

Karşılaştıkları yetimlerin ilgiye ve sevgiye muhtaç olduklarını ve bu durumun kendilerini çok etkilediğini dile getiren Çirişoğlu, “Bizi en çok etkileyen şeylerden biri onların ilgiye muhtaç olmasıydı. Çünkü en ufak bir ilgi gösterdiğinizde hemen yanınıza sokuluyor ve daha fazla ilgi istiyorlardı. İnşa edilen yetimhanenin önünde duruyorduk. Bir kız çocuğu durmadan bize bakıyordu. Bir şey söylemek istiyor gibiydi. Kendisini fark ettim ve yanına yaklaştım. Bir şey mi söylemek istiyorsun diye sordum. Şöyle sessiz bir tonla bana ‘senin arkadaşın olmak istiyorum’ dedi. Bu da beni çok etkileyen şeylerden biri oldu. Sadece küçük bir ilgi göstermiş ve sadece küçük bir hediye vermiştik” dedi.


HERKESİN YAPABİLECEĞİ BİR ŞEY VAR
Hayır yapmanın zenginlikle ölçülen bir davranış olmadığını ve herkesin yapabileceği bir şeylerin olduğunu anlatan Çirişoğlu, şunları söyledi: “Bugün hayır yapmak zenginlikle ölçülen bir davranış gibi algılanıyor. Biz yapmış olduğumuz çalışmayla bunun böyle olmadığını gördük. Çünkü hepimiz öğrenciydik ve hiçbirimizin cebinde tek kuruşu yoktu. Sadece küçük çabalarla bir yetimhanenin kurulmasına vesile olduk. Bu yetimhane, öğrenci emeğiyle kuruldu. Kimisi 3 TL veriyordu kimisi 5 TL. Kimisi hiçbir şey veremiyordu ama kutuları taşımada yardım ediyordu veya sosyal medyada yaptıkları kampanyalarla destek oluyorlardı. Ben şuna inanıyorum, herkesin yapabileceği bir şey vardır. Gerek parayla, gerek duayla, gerek emekle bir şeyler yapılabilir. Bir insan birilerine yardım etmek veya hayır yolunda bir şeyler yapmak istiyorsa illaki yapılacak bir şeyler vardır. Kişi hayra vesile olmak istedikten ve niyeti de halis olduktan sonra Allah’u Teâlâ kapıları açıyor.”