MERSİN- Yeni eğitim ve öğretim yılının başlamasına az bir zaman kaldı. 2012-2013 yeni eğitim döneminde geçilecek olan 4+4+4 eğitim sisteminin yeni olmasından dolayı, öğrenci sayısında, ders saatleri sayısında ve derslik sayısında artış olacak.

 

Yeni eğitimi sistemi ile ilgili olarak İlke Haber Ajansı`na açıklamada bulunan Mersin Milli Eğitim Müdürü Hasan Gül, 4+4+4 sisteminin Mersin`de uygulanmasında ciddi bir sıkıntının yaşanmayacağını ifade etti.

 

Derslik ve Öğretmen Konusunda Sıkıntımız Yok
12 yıllık kesintisiz zorunlu eğitimin yasalaştığını ve bu yıl yürürlüğe girdiğini hatırlatan Gül, bu eğitim sistemi için çalışmaları önceden başlattıklarını ifade ederek \"Yasa gereği ilkokul, ortaokul ve orta öğretim kurumlarımızı buna hazırlamaya çalıştık. Bizim zaten ilköğretimde bir sorunumuz yoktu niye çünkü biz açıkçası ilköğretimde yüzde yüz okullaşma hedefine ulaştık. Okulöncesinde de bu hedefe ulaşmıştık. Şimdi ilkokulun yaşı 66 aya çekildi yani diyelim ki önceden 6 yaş anaokuluna gidiyordu şimdi ilkokula kayıt olacak şimdi ise 5 yaş anaokuluna kayıt yapacak yani okulların bünyesindeki ana okullar ilkokullara kaydı. İlkokul ve ortaokullarda çok ciddi bir sınıf ihtiyacımız doğmadı. Sayısı artan öğrencilerin sayısı önceki anaokulların var olmasıyla çözüldü\" dedi.

 

Mersin`in ilçelerinde de eğitimle ilgili önemli bir sıkıntının olmadığını ifade eden Gül, \"Atıl durumundaki bazı okullarımızı dönüştürme yoluyla eğitim hizmetinde kullanarak çözmeye çalışıyoruz. Örneğin, Üniversite Hastanesinin yanında Sabiha ilköğretim Okulu vardı burası dönüştürülerek 32 derslik oldu ve biz bunu eğitime kazandırdık. Her sene 4 bine yakın öğrencimiz liseye kayıt yaptırıyordu. Bu aldığımız tedbirlerle aşağı yukarı çözüyoruz. Ciddi bir yaşamayacağımızı düşünüyorum bu konuda\" şeklinde konuştu.

 

Köyler İçin Taşımalı Sistem

Köylerden İmam-Hatip Ortaokuluna gelecek öğrencilerin taşıma kapsamına alındığının altını çizen Gül, \" Öğrenci Belediye sınırları içerisinde ise, belediyenin toplu taşıma araçlarından yararlanabilir. Onun dışında belediye sınırları içerisinde taşıma olmayacağını belirterek, Milli Eğitim olarak böyle bir servis tutma durumumuz yok. Veliler kendileri tutabiliyorsa tutabilir. İmkanı olmayan öğrencilerin ise kendilerine en yakın okula gidebilir. Biz her İlçeye İmam-Hatip Ortaokulu açtık. Şu an açılan okullarımız bile tam kapasite ile dolmadı zaten şuan bir okul dolmadığı zaman diğer okulların açılmasının bir gereği ve anlamı yok\" dedi.

Gül, isteyen öğrencinin Huzur Kent`ten Tarsus`a gidebileceğini de ifade etti.

 

\"Velilerden Anlayış Bekliyoruz\"

\"Dünya ile yarışmak istiyorsanız gelişmiş ülkelerde eğitim nasıl uygulanıyor ise o paralelde düzenleme yapmanız gerekir.\" Diyen Gül, Gelişmiş ülkelerde ders saatleri ne kadar ise ülkenizde de gelişmiş ülkelerin ders saati kadar olmalı ve bu konuda rekabet olmalı\" dedi.
Dersler saatlerinde bir fazlalaşmanın olduğunu belirten Gül sözlerine şöyle devam etti: \"Açıkçası şöyle olabilir, ikili öğretim yapan okulların sayısını azaltı normal öğretime dönüştürmek ve ikili eğitim ne kadar fazla normal öğretime dönüştürülürse bu var olan sorun ortadan kalkacaktır. Bizde açıkçası ikili okul sayısını azaltıp normal öğretime nasıl daha fazla okul dönüştürebiliriz. Bunun arayışı içersindeyiz. Evet bu bir sorundur yani Türkiye`nin Batısı ile Doğusu arasındaki saat farkı ortadadır. Elbetteki geç saatte dağılma ikili okullarda olacaktır. Ama yeni sistemde bu ders saatlerinin artırılması gerekli idi\"

 

Dünyayla yarışabilmek için ders saatlerinin artırılmasının yerinde olduğuna dikkatleri çeken Gül, \"Velilerimizin bu noktada biraz anlayışlı olmasını istiyoruz ve bu anlayışı onlardan bekliyoruz. Sabah 5:30 kalkma meselesi ise daha çok büyükşehirler içindir. Bizim ilimizde ise öyle uzak bir okul bulunmamaktadır. Okullarımız öğrencilere en çok 1 kilometre uzaklıktadır. O kadar erken kalkmasına gerek yok çünkü okullarımız öğrencilere en çok 15-20 dk. uzaklıktadır\" dedi.(Osman Öksüz-İLKHA)