Kamuoyunda ‘Sansür` diye algılanan yönetmelik hakkında bilgi veren BTK Başkanı Tayfun Acarer, düzenlenmek istenenin sadece isteyen kullanıcıların ücretsiz olarak kullanabileceği güvenli internet filtreleri düzenlenmesi olduğunu savundu.
22 Ağustos`ta internet erişiminde her hangi bir değişikliğin olmayacağı görüşünü tekrarlanan Acarer mevcut kullanılan profilin yanına güvenli profil getirileceğini bununda isteğe bağlı olduğunu söyledi.

Düzenlemenin teknik bir karar olduğunu siyasetin haberinin bile olmadığını söyleyen Acarer süreci anlattı:

‘ Güvenli internet paketi bizim için sıradan bir düzenlemeydi. Son iki hafta içinde ortaya çıktı gibi düşünülse de, mazisi 10 ay öncesine dayanıyor. 28 Temmuz 2010 tarihinde ortaya çıkan bizim yayımladığımız Tüketici Hakları Yönetmeliği yayınlandı. Tüketiciler için çok ulumlu hususlar içeren bir yönetmelik. Çıkarırken bütün ilgili kuruluşlardan görüş aldık, yayımlamadan önce WEB`e koyduk. Üç hafta kadar WEB`de kaldı, son düzeltmeler yapıldıktan sonra da 28 Temmuz 2010 tarihinde yayımlandı. Oradaki hususlardan bir tanesi, çağrı merkezlerinin düzenlenmesine ilişkindi. Bir madde de ‘İnternet kullanıcıları güvenli internet hizmetini ücretsiz alma hakkına sahiptir` şeklinde bir ifade var. Bu maddeyle ilgili olarak, açıkça doğru dürüst hiçbir tepki almadık. Biliyorsunuz, devlette yasa çıkar, ama bazı düzenlemeler yönetmelikle detaylandırılır. Anayasa`da “devlet aileyi korur” der, ama nasıl yapılacağını söylemez. 15`in üzerinde toplantı yaptık bu konuda, ortak bir metin çıktı.

Neticede şubat ayında bu kurulda bir düzenleme olarak ortaya çıktı. Bizim için sıradan bir düzenlemeydi. Burada getirilen ana şey bir alternatif. Biz bir seçenek getiriyoruz, isteyen kullanır isteyen kullanmaz. Öyle de oldu, yayımlandı. Aradan aylar geçti, tam 2,5 ay sonra, bir anda olay ‘internete sansür` diye ortaya çıktı. Hatta arkadaşlar ilk sorduğunda ben konuyu hatırlayamadım. Baktım üç ay evvelki bir düzenleme. Bütün aboneleri bir uygulama içine almaya zorlayan bir düzenleme değil. Bu getirilen, sadece bir seçenek. Numara taşıma sistemi gibi bir seçenek, isteyen numarasını başka bir operatöre taşır, isteyen taşımaz. Nitekim bir çok abone numarasını taşıdı Altını tekrar çizerek söylüyorum, isteyenin kullanacağı, isteyenin kullanmayacağı bir seçenektir.

İkincisi; servis sağlayıcılar işlemlerinin bu işe uygun hale getirilmesi için bizden bir süre istediler. Kurulun da bu görüşe uymasıyla 6 ay süre verildi. 22 Ağustos`tan sonra ne olacak diye olaya bakarsanız; şu anda herkes bir profilin içinde, buna mevcut veya standart profil diyoruz. Bir de “güvenli profil” diye profil getiriyoruz. Bu profilde yer alan yaklaşık 9,5 milyon kullanıcıdan isteyenler güvenli profile geçebilecek. Yani “çocuk”, “aile” veya “yurtiçi” profile geçebilecek. Güvenli profile geçmek istediğini belirtip de bunlardan hiçbir şeyi işaretlemezse, o zaman aile profili içinde yer alacak.

Toplantıda soruları cevaplayan TİB İnternet Başkanı Osman Nihat Şen kullanıcıların internetle yeni tanışmasının getirdiği bir dezavantajla çok şikayet aldıklarını söyledi.

Düzenleme yapmadan bir çok ülkeyi incelediklerini hatırlatan Şen ‘başka ülkelerde yılda 4 bin civarında şikayet alınırken Türkiye`de bazı haftada bazen günde 4 bin şikâyet alıyoruz ‘dedi .
Filtrelenecek sitelerin listesinin sivil toplum kuruluşlarıyla birlikte belirleneceğini söyleyen Osman Nihat Şen haber sitelerinin hiçbir zaman bu listeye girmeyeceğinin güvencesini verdi.

İnternet Kurulu Başkanı Serhat Özeren ‘İnternet Kurulu olarak, 25 Mayıs Çarşamba günü, hem kurul üyelerinin katılacağı, hem de bu konuda fikir sahibi olan akademisyenlerin olacağı bir çalışma grubu yapacağız. Orada enine boyuna tartışılıp detaylı bir rapor hazırlayacağız` dedi.


İlk defa internet medyası ile bir araya gelen Bilgi teknolojileri ve İletişim Başkanlığı (BTK) Tayfun Acarer ve toplantıya katılanlar toplantı sonrası hatıra fotoğrafı çektirdiler
 

samanyolu