ADANA - Yaz aylarının gelmesiyle beraber Adana`da bulunan vatandaşları salçalık biber telaşı sardı. Ramazan ayının araya girmesiyle salça yapımına ara veren Adanalılar, bayram bitiminde havaların da sıcak olmasını fırsat bilerek salçalık biber alarak salçalarını yapmaya başladılar. Yüksek sıcaklık nedeniyle evlerin teras katında naylon muşambalar içine serilen salçalar, 3-4 gün içerisinde kuruyarak kullanılabilecek duruma geliyor.
Adana`nın Karaisalı ilçesinde yetiştirilen kalitesiyle ünlü, Karaisalı salçalık biberi, ilçe sakinleri tarafından büyük bahçelerde ekilerek yetiştiriliyor. Temmuz ayının sonlarına doğru hasadına başlanan salçalık kırmızıbiberler, çuvallara doldurularak depolarda istif ediliyor. Adana ve çevre illerde salçalık biber ticareti yapan tüccarlar, Karaisalı ilçesine giderek kamyonlara yükledikleri biberleri, çarşı merkezinde bulunan geniş kaldırımlı caddelerde sergi kurarak satışını yapıyorlar.
Salçalık biber sergilerini ziyaret ettiğimiz satıcılar, \"Salçalık biberin kilosu bayram öncesinde 80 kuruştu bayram sonunda talep artınca tarla sahipleri fiyatı yukarı çekti bizler de zam yapmak zorundan kaldık. Şu an en kaliteli biberimiz 1.25 TL. Vatandaşlar şikayetçi ama yapacak bir şey yok biber bize yüksek fiyattan geldiği için bu fiyattan vermek zorunda kalıyoruz buna rağmen işlerimiz iyi. Salça, her gün yemeklerde kullanılan bir malzeme. Vatandaşlar daha sağlıklı olduğu için kendi salçalarını kendi imkânlarıyla yapıyorlar bu nedenle ürünlerimiz elde kalmıyor çok şükür\" şeklinde konuştular.
Salçalık biberlerini satıcılardan alan vatandaşlar, önceki yıllarda evlerinde çekirdeklerinden arındırdıkları biberleri, sokak aralarında seyyar olarak gezen salça çekme makinelerinde çektirdiklerini hatırlatarak, teknolojinin gelişmesiyle beraber üretilen salça çekme makineleriyle donatılmış salçalık biber çekme dükkanlarını tercih ettiklerini ifade ettiler.
İki sezondur salçalık biber çekimi yaptığını söyleyen dükkân sahibi Murat Yıldırım, \"Önceki yıllarda seyyar tablalardaki biber çekme makinelerinde yapılıyordu bu iş. Makine kalın çektiği için salça kuruduktan sonra bir kez daha çekmek zorunda kalan vatandaşlar, hem maddi kayıp hem de zaman kaybı yaşıyorlardı. Ama bu yeni çıkan biber çekme makineleri, hem daha kısa sürede çekim yapıyor hem de tek seferde salçanın olmasını sağlıyor\" dedi.
İşlerinin bu yıl biraz daha iyi olduğunu söyleyen Murat Yıldırım, \"Vatandaşlar bu yeni biber çekme makinesini keşfettikten sonra işler iyice yoğunlaştı. Hamdolsun Allah`a rızkımız çıkıyor. Buradan sizin vesilenizle biber çekmek isteyen vatandaşlara seslenmek istiyorum; hem zaman kazanmak hem de maddi olarak daha uygun fiyata salça yapmak istiyorsanız yeni makinelere sahip olan dükkanları tercih edin\" şeklinde konuştu.
Salçalık biber yapımının Adana ve çevresinde Ekim ayının başına kadar sürmesi bekleniyor. (Mustafa Çiçek - İLKHA)